top of page

Geleceğin Konuları: Evrensel Grip Aşısı


Kaynak: livescience.com

Değişen yaşam koşulları farklı bilimsel araştırma ve teknolojilerin gelişmesini sağlarken, öte yandan bazı mevcut çalışmaların da yetersiz kalmasına neden olmakta. Hali hazırda kullanılan grip aşıları da bunlardan biri. Bugüne kadar gelen süreçte mevsimlik grip aşısı iyi bir çözümdü fakat vücut direncinden dolayı artık yeni çalışmaların zamanı geldi. Bu konuda yapılan çalışmalardan biri ise evrensel grip aşısı. Evrensel grip aşısının temel amacı, her yıl yapılan ve verimliliği azalan grip aşısının yerine çok daha etkili bir çözüm sunmak.


Evrensel grip aşısının önündeki en büyük problem ise, uzun vadeli çözüm olmayı hedeflemesi. Esas amaç, bir kere aşı yapıldığında bir daha ihtiyaç duyulmaması fakat bu şu anda pek gerçekçi bir hedef değil çünkü karşılaşacağımız çeşitli hastalıklarla birlikte virüslerin vücudumuzla bağlantısı da değişecek. Bu nedenle ilk başta 3-20 yıl arasında idare edecek bir aşı geliştirilmeye çalışılıyor. Sürenin bu kadar geniş bir skalada olması ise henüz insanlar üzerinde yaygın bir şekilde kullanılmaması. Yine de Amerika’da konuyla ilgili önemli çalışmalar yapılmakta. Örneğin, bu konuda çalışan FluGen isimli bir start-up şirketi, hem hükümet hem de risk sermayedarları (VC) tarafından fonlanmakta. Geçen yıl sadece Savunma Bakanlığı’ndan aldıkları pay yaklaşık 15 milyon dolar.* FluGen bu aşıyı “RedeeFlu” adını verdiği bir ilaçla yapma isteğinde. Ayrıca New York merkezli olarak kurulup akademi, hükümet ve özel sektördeki tıbbi çalışanlar tarafından desteklenen İnsan Aşı Projesi (Human Vaccines Project) adlı bir çalışma da bulunuyor.** Bunların yanı sıra pek çok büyük ilaç şirketinin de evrensel grip aşısını geliştirme yönünde çalışmalar yürüttüğünü söyleyebiliriz.


Bu konu; tıp, biyomühendislik ve moleküler biyoloji başta olmak üzere sağlık sektörüne eğilimli tüm bölümler için iyi bir kariyer alternatifi olabilir. Önümüzde uzun bir süreç var, muhtemelen bu esnada pek çok eksiklik fark edilecek ve bunların geliştirilmesinde çok çeşitli uzmanlıklara ihtiyaç duyulacak. Kendinizi bu gibi başlıklarda geliştirip sonrasında yurt dışında bu alanda çalışan start-uplarla iletişim kurarak global bir kariyerin yolunu açabilirsiniz.


Kaynaklar:

* https://www.cnbc.com/2018/01/26/scientists-are-now-rushing-to-develop-a-universal-flu-vaccine.html


**http://redfieldreport.com/2019/03/24/market-survey-influenza-diagnostics-market-report-industry-growth-trends-analysis-and-forecast-2019-2024/

Comments


  • Facebook Clean
  • White Instagram Icon
  • Twitter Clean
bottom of page