top of page

İş Görüşmelerinizin Olumlu Geçmesi İçin Dikkat Etmeniz Gerekenler



Geçenlerde internette dolanırken dijital pazarlamayla ilgili bir iş ilanı görünce başvurmak istedim ve sonrasında özgeçmişi olumlu bulmuş olacaklar ki mülakata çağırdılar. Mülakata kadar iki gün üzerinde düşündüğüm noktalar ise mülakatın olumlu sonuçlanmasını sağladı. Daha önceki iş görüşmelerinde de dikkat ettiğim ve genellikle olumlu sonuç getiren noktalar ise şu şekilde:


1) İş Tanımıyla Kendi Potansiyelinizi Kıyaslamak: Mülakat daveti geldiğinde yaptığım ilk şey, meslek tanımını ve beklenenleri tekrar incelemek oldu. İstedikleri şeyler temelde benim zaten yaptığım ve uzun süredir aşina olduğum konulardı. Eksik kalan bazı ufak noktalar ise zaman içerisinde halledilebilirdi.


Bu konuda yeni mezun olan okuyucularımız deneyim kısmına takılabilirler fakat kast edilen şey firmada çalışmış olmak değil. Örneğin, ben liseden beri sürekli okuyup bir şeyler yazan ve üniversiteden sonra da dijital dünyanın dinamiklerine merak salan biriyim. Birkaç kurs ve uzun dönem staj sayesinde de işin detaylarıyla ilgili bazı bilgilere sahip oldum fakat halen bir firmanın büyük bütçeli dijital pazarlama çalışmalarını yönetmiş değilim. Firma için bu aşamada önemli olan, üniversite yıllarından itibaren o konuda bir arka plan oluşturup oluşturmadığınız. Bu nedenle hem üniversitede okuyan hem de yeni mezun okuyucularımız birkaç konuya ağırlık verip onlar üzerine çalışmalar yapmalı. Firmalar sizi yönetici değil yönetici adayı olarak gördüğü için eksiklerinizin olmasını normal karşılıyor.


2) Ön Araştırma Yapmak: Mülakattan önce yaptığım şeylerden biri de şirketin yaptığı işleri ve benim başvurduğum görevin şirketteki yerini araştırmak oldu. Bu kapsamda dijital pazarlamayla ilgili çalışmalarını inceledim ve açıkçası bazı eksiklikler buldum. Mülakatta da bunları uygun bir dille belirtmek karşımdaki kişiyi mutlu etti çünkü gelen aday bu görevin detayı için zaman harcayarak aslında görev bilincini sahiplendiğini gösteriyordu. Bilgi sunabilmenin dışında algı yönetmek için de bu çok değerli bir strateji. Aksi takdirde gelen diğer adaylardan pek farkınız olmuyor.


3) Özgeçmişte Yazdıklarınızı Başvurunuzla Birleştirin: Karşınızdaki kişi sizinle konuşurken bir yandan özgeçmişinizi inceleyip çeşitli sorular soracaktır. Mesela okuduğunuz bölümün dışında bir işe başvurduysanız neden bu işi istediğiniz sorulabilir. Ya da üniversite kulüplerinde görev aldıysanız bu kulüplerde ne yaptığınız öğrenmek istenilebilir. Özellikle bu iki soru çok kritik. Eğer o işte gerçekten hevesli olduğunuzu ve araştırma anlamında arka planınızın olduğunu hissettirseniz problem olmaz, diğer türlü bir önyargı oluşacaktır. Kulüp konusunda da üniversite kulübünün bu işle ilgili iyi bir arka plan oluşturduğunu anlatırsanız aldığınız kararların güçlü oluşu karşı tarafı etkileyebilir. Bu nedenle üniversitede teknik konularla ilgili kulüp seçerken gelişiminize katkı sağlaması önemli.


Bunların yanı sıra mülakata zamanında gitmek ve kıyafet tercihi gibi konular da elbette çok önemli fakat onlar artık herkes tarafından asgari düzeyde de olsa uygulandığı için ekstra bir tanıma gerek kalmadığını düşünüyorum. Bütün bu kriterler size en ideal işi bulmanız konusunda yardımcı olacaktır.

 
 
 

Comments


  • Facebook Clean
  • White Instagram Icon
  • Twitter Clean
bottom of page