5G Teknolojisiyle Tarımın Geleceği
- Mücahit Sakar
- 3 Nis 2019
- 2 dakikada okunur

2020’lerin en önemli teknolojik gelişmelerinden biri olacağı düşünülen 5G, özellikle de tarım alanında yapacağı optimizasyon çalışmalarıyla şimdiden heyecan yaratıyor. Bu iyileştirmeleri temelde “verimlilik” kavramı üzerinden okuyabiliriz. Veri yönetimi başta olmak üzere 5G teknolojisinin bütün bileşenleri aslında tarımda verimliliği artırmaya odaklanacak. Bu süreçte kârlılığın artması ve ürünlerin güvenliğinin sağlanmasını da verimliliğin kapsamına alabiliriz. Konuyla ilgili en önemli çalışmalardan biri, tarım işlemlerinin otomatik bir düzenle yapılması olacak. 5G teknolojisi sayesinde bütün ürünlerin günlük analizleri yapılacak ve sistem bütün ihtiyaçları bu doğrultuda ürünü eken kişiye iletecek.*
Bu otomatik işlemler sayesinde her ürün kişiselleştirilmiş bir bakım alacak, bu sayede 5G çözümleriyle mevcut ürün kalitelerinin çok daha yükseldiğini görebileceğiz. Bu süreçte 5G yazılımlarına ilave olarak tarım alanlarını denetleyecek ufak droneların da kullanıldığını göreceğiz. Örneğin Hollanda’daki patates tarlaları ya da Japonya’daki istiridye çiftliklerini bu ufak drone’lar sürekli olarak kontrol edip 5G teknolojileri sayesinde çiftçi ve mühendislere veri aktarıp değerlendirme sunacak. Bu sayede olası problemler de önceden fark edilip o doğrultuda önlem alınabilecek. Bu durum operasyonel süreçlerin daha kısa sürede tamamlanmasını sağlarken insanların emek gücüne duyulan ihtiyacı azaltacak ve boşa harcanan kaynak miktarı sıfıra yaklaşacak. “Peki emek gücüyle çalışanların akıbeti ne olacak?” sorusunun cevabı ise basit; teknoloji geliştirmeye başlayacaklar. En azından yeni dünya düzeni bunu isteyecek.
Geleceğin resmini çizerken bunun ütopik olduğunu düşünmeyin, çünkü bu değişim bir gecede yaşanmayacak. Şu anda bile konuyla ilgili çalışmalar yapılıyor. İngiltere merkezli 5G RuralFirst adlı start-up firmasının geliştirdiği “Me + Moo” adlı çalışma, bu konudaki somut adımlardan birisi. Bu uygulama sadece ineklere odaklı. Gün içinde sağlıkları ne durumda ve etraflarında sağlıklarını tehdit edecek bir durum var mı gibi soruları yanıtlayan Me + Moo, bunları derleyerek uygulamanın sahibine iletiyor. Aynı firma, 2017 yılında insan eli değmeden tarım yapılmasını sağlayan bir projeyi de hayata geçirmişti. 5G RuralFirst dışında konuyla ilgili önemli çalışmalar yapan bir başka proje ise Hands-Free Hectare. Harper Adams Üniversitesi’nin öncülüğünde geliştirilen bu proje, pek çok büyük şirket tarafından destekleniyor. Kendisi geliştirmemiş olsa da 5G RuralFirst burada da fonlayıcı şirketler arasında. **
Tarımın geleceğiyle ilgili çalışmalar heyecan verirken öte yandan bu çalışmalar bize iki mesaj veriyor. Geleceği şimdiden öngörüp kariyer planlamanızı bu doğrultuda yapmak için bu iki mesaj önem taşımakta:
1) Firmalar artık ürün değil, teknoloji geliştirecek. Ürün geliştirme işini geliştirdiğimiz teknolojiler kendisi çözecek.
2) 5G RuralFirst gibi kendi sektörlerinde teknoloji geliştirmeye başlayan pek çok firma var. Sektörünüzde geleceğin trendlerini şimdiden öğrenip bu doğrultuda bir kariyer planlaması yapmak için bu firmaların çalışmalarını takip etmeniz fayda sağlayacaktır.
KAYNAKLAR:
Kommentare