top of page

Bankaların Geleceğini Etkileyecek 5 Teknoloji


1) Chatbot: Bankacılıkta en çok ihtiyaç duyulan konulardan birisi, anlık olarak çözüm sunmak. Bazen banka şubelerinde en ufak işlem için uzun süre kuyruk beklenmesi bu durumdan kaynaklı problemler arasında. Chatbot teknolojisi sayesinde bu problem minimuma inecek. Müşteriler bankadaki vezne görevlisi yerine chatbotla iletişime geçecek ve sistem gerekli yönlendirmeleri kendisi yapacak.


2) Makine Öğrenimi (Machine Learning): Makine Öğrenimi, ilk maddedeki chatbot başta olmak üzere pek çok teknolojinin tam verimlilikle kullanılmasını sağlayan altyapı olacak. Zaten bankaların elinde hali hazırda çok büyük bir veri havuzu bulunuyor. Bunları teknolojiyi kullanarak işleyebildikleri zaman makine öğrenimi hem müşteri hem de bankalar için farklı çözümler sunacak. Bu noktada Ekonometri, İstatistik ve Bilgisayar Mühendisliği mezunları için önemli kariyer imkanlarının oluşacağından söz edebiliriz.

3) Uygulama Programlama Arayüzü (APIs): İki uygulamanın birbiriyle konuşabilmesini sağlayan UPA, özellikle bağlantılılık (connectivity) teknolojisinin gelişmesiyle birlikte çok daha büyük bir önem kazanacak. Banka ve ödeme yapmanız gereken yerler birbiriyle entegrasyon kuracak, olası problemlerde sizi haberdar edecekler. Bu başlık da Endüstri ve İşletme Mühendisliği mezunları için önemli bir gelecek sunmakta. Çünkü bu sistemlerin birbiriyle hangi koşullarda nasıl bir iletişim sistemi kuracağı büyük oranda bu bölümlere bağlı olacak.


4) Robotik Süreç Otomasyonu (Robotic Process Automation): Robotik süreç otomasyonu için fabrikalardaki işlerin yazılımsal versiyonu diyebiliriz. Yazılım tarafında yapılması gereken kurallara bağlı işleri bu sistemler yapacak. Bu sayede mühendislerin ya da yazılım geliştiricilerinin sürekli olarak inceleme yapması gerekmeyecek, böylece onlar da daha farklı detaylara odaklanabilecek.


5) Biyometri (Biometrics): Biyometri şu anda biyoloji ve tıp alanında kullanılsa da uzun vadede bankacılık sektöründe de yerini alacak. Biyometri teknolojisinin şu anki amacı, ortalama yaşam ömrü gibi çeşitli istatistikleri hesaplamak. Bankacılık sektöründe ise, kişilerin krediyi geri ödeme olasılığı ya da kredi isteyen birinin yaşam standartları üzerine veriler sunacak. Böylece bankalar için tahsilat süreci daha da kolaylaşacak. Bu durum faktöring şirketleri için olumsuz gibi görünse de aslında tam tersi olarak faydalarına olacak çünkü bankaların tahsilat yerine daha çok teknoloji geliştirme tarafına odaklanması bekleniyor. Böylece tahsilat gibi operasyonlarda ise işbirliği yapacakları faktoring firmalarının ön planda olacağını söyleyebiliriz.

Σχόλια


  • Facebook Clean
  • White Instagram Icon
  • Twitter Clean
bottom of page