Hazırlıktan Mezuniyete: Üniversitede Kendini Geliştirme Planı
- Mücahit Sakar
- 10 Mar 2019
- 4 dakikada okunur

Üniversitede yaşanan en büyük problemlerden birisi, kendini yetiştirme süreci. Hayatta her şeyi planlamak elbette mümkün değil fakat bazı hedefler belirleyip onları aşamalarla gerçekleştirmek çok zor değil. Ayrıca bunun mevcut rekabet koşullarında bir zorunluluk olduğunu da belirtmeliyiz. Bu konuda fikir oluşturması açısından bir rehber hazırladık. Bütün kuralları uygulamanızı elbette bekleyemeyiz, kendinize göre ekleme-çıkarma yapmanız gereken noktalar olacaktır fakat sistemi benimsemeniz, bu yazının amacına ulaşmasını sağlayacaktır.
HAZIRLIK: Hazırlık sürecinin en keyifli tarafı, boşluk yılı (gap year) olarak kullanılabilmesi. Bu süreçte bölümle ilgili kısa okumaların dışında çok büyük bir çaba sarf etmenize gerek yok. Bu yılı kendinize arayış süreci olarak ayırın. Dünyadaki çeşitli öğrenmeye çalıştığınız bir dönem olsun. Kubrick’in yönetmenlik tarzı, Hint öğretilerinin misyonu, Antarktika’nın Charles Wilkes tarafından kıta olarak keşfedilme süreci, Edvard Munch tabloları.. Bütün bunlar, farklı şeyler öğrenme sürecinizin temel taşlarını oluştursun. Bunlar ilerleyen yıllarda çeşitli şekillerde karşınıza çıkacak. Bunun nasıl olacağını “Noktaları Birleştirmek” adlı yazımızdan okuyabilirsiniz. Ayrıca mümkün olduğunca çeşitli yerleri gezmeye, onların fotoğraflarını çekip kuracağınız ekiplerle onları konuşmaya çalışın. Bu da bir başka altyapı çalışması. Bu sayede ilerleyen yılların networkünü şimdiden oluşturmuş olacaksınız. Bunu yaparken keyif alıyor olmanız da işin güzel kısmı.
1.SINIF: Eğer hazırlık okumadıysanız yukarıdakileri bu dönemde de yapabilirsiniz. Tek fark, hazırlık okuyanlar bunları biraz daha sindirerek yapacaktır. Eğer bir yıl önce yukarıdakileri yaptıysanız artık belli hobileriniz oluşacaktır. Artık her şeyin peşinden giden değil, kendisine belli ilgi alanları belirlemiş duruma geleceksiniz. Bu aşamadan sonra çalışmalarınız artık ilgi alanınıza yönelik olacak. Bunun yanı sıra bölümle ilgili de araştırmalara başlamanız gerekecek. Elbette kimse ilk sınıftan uzman olmanızı bekleyemez fakat mümkün olduğunca bölümle ilgili bilgi dağarcağınızı geniş tutmanız gerekir. İktisat okuyorsanız davranışsal iktisatla ilgili birkaç cümle de olsa fikir sahibi olmak gibi. Dolayısıyla, birinci sınıfta iki tane odak noktanızın olacağını söyleyebiliriz:
a) Bölümünüzle ilgili geniş perspektifte araştırmalar yapmak
b) İçsel motivasyonla yaptığınız birkaç hobi belirlemiş olmak
2. SINIF: İkinci sınıf, kendinizi geliştirme anlamında en kilit dönemlerden birisi. Üç ve dördüncü sınıfta artık sektörel çalışmalara odaklanmanız gerekeceği için hobi tarafını tamamen çözüp belli işlere başlamış olmanız gerekiyor. Bu yılda ilk olarak, ilgi alanınızla ilgili kitlesel çalışmalar yapmaya başlayabilirsiniz. Örneğin, İstanbul’u dünyaya tanıtacak fotoğraflar paylaşan bir portal. İlk başta klişe gibi gözükse de ince bir nokta bulunuyor: Bunu dünyaya duyurmak için websitede İngilizce içerikler oluşturan bir portal. Dünyanın çeşitli yerlerinde böyle influencer ya da bloggerlar bulunuyor. Sadece bir şehire ya da bölgeye odaklılar ve amaçları oranın tanıtımını yapmak. Yurt dışından belli bir kitle edindikleri zaman çeşitli hava yolu firmaları, oteller ya da kamu kurumları destek olmakta. Bunun gibi pek çok ilgi alanı bulunuyor, bir kenara not alabilirsiniz. İkinci sınıfta henüz uzun bir zamanınız olacağı için böyle bir portala vakit ayırmak size sorun yaratmayacaktır. Burada bir başka opsiyon olarak kulüplerde görev almak da var fakat kulüplerde görev alırken mümkün olduğunca fark yaratacağınız görevlerde bulunmalısınız. Sektörünüzdeki insanlarla tanışabilmeli ve onlarla iletişim kurabilmelisiniz. Bunu sağlayabiliyorsa kulüp etkinliklerini de göz önünde bulundurabilirsiniz. Ayrıca sosyal sorumluluk çalışmaları da bu süreçte önem arz ediyor. Geleceğin liderlerinden olmak için öğrenciyken o algıyı oluşturmanız gerekiyor. Sosyal sorumluluk çalışması bu konuda en önemli sac ayaklarından birisi. Bir insana, hayvana ya da doğaya yardımcı olmanın verdiği mutluluğun dışında, kendinize daha pek çok fayda sağlayabilirsiniz. Bu açıdan, ikinci sınıfta üç misyonunuzun olduğunu söyleyebiliriz.
a) Bölümle ilgili iş olanaklarını incelemek
b) Kulüp faaliyetleri ya da ilgi alanlarına odaklanmak
c) Sosyal sorumluluk projelerinde bulunmak
3.SINIF: Üçüncü sınıf, kendinize rota çizmeye başlayacağınız sürecin başlangıcı. Bölümünüzle ilgili yaptığınız araştırmalar sonucu artık sektörde ne gibi fırsatların olduğunu biliyorsunuz. Bu süreçte karar vermeniz gereken nokta: Bu fırsatlar sizin için anlam ifade ediyor mu? Eğer o fırsatların içinde yer almak sizi heyecanlandırıyorsa tüm enerjinizi bölümünüze verin. Gerekirse ilgi alanları bu süreçte arka planda kalabilir fakat sizi heyecanlandıran meslek, ilgi alanlarınızdan geçiyorsa bölümü biraz daha geri plana almalısınız. Bu durumda yapacağınız şey, ilgi alanınızı ticari boyuta taşımak olacak. Bu noktada üçüncü sınıfta yapılması gerekenleri iki ana başlıkta toplayabiliriz:
a) Kariyer başlangıcı için bölüm-ilgi alanı arasında karar vermek ya da ikisini sentezlemek
b) Sosyal sorumluluk projelerini belli bir rutinle devam ettirmek
4. SINIF: Son sınıf, kariyerinizin başlangıcı açısından bir demo niteliğinde. Artık kariyerinizin başlangıcını nerede yapmak istediğinize dair bir karar vermiş durumdasınız ve kendinizi bununla ilgili olarak yetiştirmektesiniz. Örneğin, yatırım bankacılığı alanında çalışmak isteyen bir İktisat mezununun dünyadaki yatırım bankalarının operasyonlarını araştırması gibi. Aynı şekilde, hobilerini uzmanlık alanıyla birleştirmek isteyenler de buna göre çalışmalar yapmakta. Örneğin, e-spor alanında çalışmak isteyen bir İstatistik öğrencisinin e-spor takımlarının göz önünde bulunmayan ama değerli verilerini inceleyip bunları işlemesi gibi. Bu örneklerde anlatılan çalışmalar, en geç birkaç sene içerisinde sizi uzmanlaştıracak ve birikiminizi değerli hale getirecektir. Bu noktada son sınıfa dair yapılması gerekenlerin özeti ise şu şekilde:
a) Kariyer yapılmak istenen alanda çalışmaların belli bir rutinle yapılmaya başlanması
b) Sosyal sorumluluk projelerinin devam edip bir liderliğe hazırlık süreci oluşturması
NOT: Yazımızın içerisinde yer vermediğimiz çeşitli istisnalar bulunmakta, onlarla ilgili ayrı yazılar hazırlanıyor olsa da birkaç cümleyle değinmek isteriz.
1) Erasmus, üniversite döneminde kesinlikle önerdiğimiz bir süreç. Orada harcayacağınız zaman dilimi, yukarıdaki planı çok daha içselleştirmenizi sağlayacaktır. Yurt dışındayken de kendinizi geliştirme ya da sosyal sorumluluk projelerinde yer alabilirsiniz. Hatta yurt dışındayken bunları yapmanız, algı yönetimi açısından çok daha iyi bir noktaya ulaşmanızı sağlayacaktır. Dolayısıyla Erasmus bu planlar için bir engel değil, tam tersine destekleyici unsur.
2) Tıp, Eczacılık, Veterinerlik ve Diş Hekimliği gibi bölümlerdeki okuyucularımız bu planı kendilerine göre uyarlayabilirler. Bu 5 yıllık planı kendi zaman diliminize göre daha geniş bir şekilde dağıtmanız daha verimli sonuçlar almanızı da sağlayacaktır.
Σχόλια