Bazı Şeyler Ansızın Olur - II : #olumsuzluklar
- Mücahit Sakar
- 13 Nis 2019
- 2 dakikada okunur

Hatırlayacağınız gibi bir dönem Pokemon GO çılgınlığı vardı. Bir anda herkesin gözdesi oldu ve neredeyse her sokakta pokemon avlayanlara rastlıyorduk. Sonrasında yine bir anda modası geçti. Aynı şekilde, 2013 yılında resmen bir akım yaratan Vine da 2 sene içerisinde bu ritmini kaybetti ve kapanmaya yüz tuttu. Kendi ritimlerini yakalayan bu uygulamalar sürdürülebilirliği yakalayamadığı için hem kişilerin hem de kurumların yaşadığı bir durumla karşılaştılar.
Bu uygulamalar aslında tesadüfen değil, bir ihtiyaç yaratarak yükseldiler. Yine de dijital medyanın etkisiyle viral çalışmaların payının bunda büyük olduğunu söyleyebiliriz. Esas problem ise sonrasında başladı. Bu durumun hep böyle gideceğini düşündüler ve ellerindeki uygulamayı sistemleştiremediler. Bu da neticesinde kaderin en önemli özelliklerinden birini karşımıza çıkardı: “Ben oldum” dediğinizde çıktığınız yerden düşersiniz. Bu örnekleri sadece Vine ya da PokemonGo değil, pek çok kişide ve firmada görebilirsiniz. Çünkü belli bir formülü uyguladığınızda zaten başarı geliyor fakat o noktaya ulaşınca insanlarda değişim yaşanıyor, eski verimliliği gösteremiyorlar. Bunun sebebi ise, daha önce o noktada bulunmamış olmaları. Bu nedenle elde ettikleri maddi-manevi karşılıklardan sonra nasıl bir reaksiyon göstereceklerini bilemiyorlar ve onları başarıya götüren yollardan sapmaktalar. Albümü çok satan sanatçıların ya da birkaç filmdeki rolüyle sivrilen oyuncuların da bir anda sönüvermesi bu yüzden aslında. “Zirvede kalmak, zirveye çıkmaktan daha zor.” düşüncesinin geçerliliği de bundan kaynaklanmakta.
Tıpkı yukarıdaki örneklerde olduğu gibi, bu devirde hızlı bir şekilde popülerleşmek çok zor değil. Bunun belli dinamikleri var ve bunları uyguladığınızda zirvenin bir kenarından tutuyorsunuz. Esas mesele ise ondan sonrası. Eğer bunun altyapısını şimdiden hazırlarsanız elde edeceğiniz başarıları sürdürülebilir hale getirebilirsiniz. 2005-2006 yıllarında peş peşe kurulan video paylaşım platformlarından Youtube’un diğer rakiplerine göre bu kadar önde olmasının sebebi de bu aslında. Vizyonunuz sadece başarıyı yakalamak değil, onun daha ötesini elde etmek olursa serinin bu kısmındakilerle aynı kategoride yer almaktan kurtulabilirsiniz.
Comments