top of page

Bilgisayarların Geleceği


Bilgisayar, tarihte kendisini en hızlı geliştiren icatlardan birisi. 1940’lardaki SAGE bilgisayar ile günümüz örneklerini kıyaslarsak bu gelişim daha iyi anlaşılacaktır. 70-75 yıl her ne kadar uzun bir süre gibi gözükse de aslında bir icadın böylesine büyük bir değişim yaşaması için çok kısa bir süre. Dolayısıyla, gelecekte çok daha başka bir boyuta evrileceğini söylemek hiç de zor değil. Özellikle de dünyanın artık dijital işlemlere yöneldiğini düşünürsek bilgisayar artık önemli olmaktan çıkıp merkezi role bürünecek, bu nedenle bilgisayarın tanımı ve yapısı da değişecek. Bu konuda yakın ve uzak gelecek için iki ayrı fikir bulunuyor.


Yakın gelecek için bilgisayarın evrileceği nokta, tek kartlı bilgisayarlar olacak. Bunun şu anda en yaygın örneği Raspberry Pi. Bu sistem üzerine çalışmalar yaygınlaştıkça Raspberry Pi daha gelişkin özelliklere sahip olacak ve geleceğin bilgisayarlarının bu sistemde geliştirilmesini sağlayacak. Şu anda tek kartlı bilgisayarlar hobi amaçlı kullanılıyor, bunun nedeni de güç mekanizmasıyla ilgili. Yakın zamanda hem elektrik hem de yazılım tarafındaki geliştirmelerle sistem daha fazlasını kaldırabilecek. Bu noktada, Raspberry Pi’ın gelecek için iyi bir çalışma alanı olduğunu da belirtebiliriz. Yani artık bilgisayarlar daha da ufalacak ve muhtemelen 2040’larda 100.yılı kutlanırken bilgisayarların oda büyüklüğünden avuç içine kadar ufalmış olduğunu göreceğiz.

Daha uzak gelecekte ise, bilgisayarlar vücudumuza enjekte edilecek. Özellikle Sanayi 4.0 tamamen gerçekleştikten sonra insan-makine entegrasyonu konusu çok daha gelişmiş teknolojilerle konuşulacak. Elde edilecek katma değerli teknik bilgi (know-how) sayesinde insanın vücudunda bilgisayarlar yer alabilecek. Bunun çeşitli yolları bulunuyor. İnsanlar siber bir bağlantı yoluyla bilgisayarlara bağlanabileceği gibi, çeşitli parçaların insanlara takılması gibi de gerçekleşebilir. Bunlar aslında şimdilerde de yapılıyor. Kalbe stent takılması, işitme cihazının kullanılması ya da lens ve gözlük kullanılması aslında hep bu sürecin bir parçası. Tek fark; yarı analog yarı dijital değil, tamamen dijital ürünler takılacak.


Bunlar size fazla ütopik gelebilir, bu nedenle işinize yaramaz görüşler olarak bulabilirsiniz fakat dünyanın en gelişmiş ülkelerinde büyük şirketler bunların çalışmalarını yapmaya başladı bile. Zaten o şirketlerin ayakta kalmasını sağlayan şey, dünyanın 20-30 yıl ilerisinde işler yapması. Dolayısıyla, eğer bu konularda görüş sahibi olursanız bu gibi firmalarla çalışmak için de elinizde bir yetkinlik olacaktır.

 
 
 

Comments


  • Facebook Clean
  • White Instagram Icon
  • Twitter Clean
bottom of page