Bölgeselleştirilmiş Pazarlama: Kit-Kat'ın Japonya Pazarındaki Başarısı
- Mücahit Sakar
- 21 Mar 2019
- 2 dakikada okunur

Geçtiğimiz günlerde yayınladığımız “Kropka Coffee ve Marka-Müşteri İlişkisi” adlı yazımızda da belirttiğimiz gibi, bölgeselleştirilmiş pazarlama firmalar açısından en önemli pazarlama stratejilerinden birisi. Çünkü firmalar bu sayede insanın sadece mantığına değil, duygularına da hitap ederler. İsviçreli Nestle firmasının ürettiği Kit-Kat çikolatasının en yaygın olduğu pazarın Japonya olması da bu çalışmanın bir yansıması. Diğer ülkelerde bir ya da birkaç farklı model olarak üretilen Kit-Kat, Japonya’da yirminin üzerinde modele sahip. Bunun sebebi ise Japonların çikolatanın ismiyle kurdukları bağ.
Kit-Kat Japon halkına, kendi sembol sloganlarından olan “Kitto-Katsu”yu hatırlatmakta. Yani; hiç kaybetme, hep kazan. Dolayısıyla bu çikolatanın da kendileri için bir sembol olduğunu düşünmekteler. Üretici firma da çikolatanın çok sayıda modelini üreterek bu pazara verdiği önemi göstermiş. Aslında bu gibi örnekler sadece Japonya’da değil, Asya’daki diğer ülkeler başta olmak üzere dünyanın pek çok yerinde mevcut. Çin’de dört rakamının uğursuz sayılması bunlardan birisi. Bunun sebebi, dört ve ölüm kelimelerinin Çince okunuşlarının çok benziyor olması. Bu nedenle otellerin çoğunda 4, 14 ve 24 numaralar yer almaz. Toplantı salonu gibi çeşitli hizmetler için kullanılarak boş bırakılır. Bunun tam tersi olarak 8 rakamı ise yine okunuştan yola çıkılarak uğurlu kabul edilir. 2008 yılındaki Pekin Olimpiyatları’nın 8 Ağustos’ta başlaması da (08/08/08) özellikle bu düşünceyle hazırlanmıştır.
Yukarıdaki Japonya ve Çin örneklerinde görüldüğü gibi bölgeselleştirilmiş pazarlama, global olmanızda en önemli başlıklardan birisi. Çünkü her ulusun kendi içinde dinamikleri vardır ve bunlar satışta fark yaratan unsurlardandır. Özellikle de çok uluslu firmalarda çalışmayı düşünüyorsanız bu önemli bir araştırma konusu. Bunun dışında; hobi olarak ülkelerin kültürlerini, alışkanlıklarını ve değerlerini araştırmak da çeşitli pazarlama stratejileri oluşturmanızı sağlayabilir. Bunları sonraki planda bir danışman olarak globalleşmek isteyen firmalara iş modeli olarak satabilir ya da kendiniz girişim yapıp o ülkeleri de kapsayan pazarlama çalışması yapabilirsiniz.
Comentários