top of page

Bırak Onlar Haklı Olduklarını Düşünsün


Hem çevremde hem de sosyal medyada en çok gördüğüm durumlardan birisi, insanların sürekli tartışıp birbirlerini bir şeylere ikna etmeye çalışması. Siyasetten spora, hayata dair fikirlerden çeşitli listelere kadar her konuda insanlar bir şeylerin tartışmasını yapma isteği içinde. Farklı fikirleri konuşmak, birbirimizi anlamak elbette önemli fakat bu belli bir yere kadar geçerli. Eğer ölçü kaçarsa bu sefer hiçbir şey üretmeyip sadece konuşan kitleler haline döneriz.


Bu konuda şöyle bir örnek verebilirim; geçenlerde Twitter’da bir kullanıcının en sevdiği müzisyenleri sıraladığı twite denk geldim. Gelen yorumlarda ise sürekli olarak “bu nasıl olmaz”, “şu sanatçının olmadığı listeyi tanımam” temaları hakim. Bu yorumlara yapabileceğiniz bir şey yok, haklı olduklarını düşündürtüp yolunuza bakacaksınız. Çünkü orada amaç bakış açılarını tartışmak değil, kendi fikirlerini dikte etmek. Aynı durum siyaset ve futbolda da geçerli. Ne kadar tartışırsanız tartışın, tuttuğunuz takımın attığı golün ofsayt olmadığını karşı takım taraftarına anlatamayacaksınız. Oy vermediğiniz partinin seçmenleri ne yaparlarsa yapsınlar sizi o partiye oy vermeye ikna edemeyecekler. Dolayısıyla bunları tartışarak zamanınızı ve enerjinizi yitirmeyin. Bu tartışmalar zihinsel olarak insanı kötü etkiler ve olaylara yaratıcı bakış açısıyla yaklaşmasını engeller çünkü içerisine girdiğiniz kısır döngü bir süre sonra sizi de etkilemeye başlayacaktır.


Kendi düşüncelerinizi tüm detaylarıyla aktarmadan konuyu bitirmek egonuza yanlış gelebilir, bu bazen yaşanan bir durum fakat unutmayın, vaktiniz egolarınızdan daha önemli. Bu konuda son olarak şöyle bir ilave yapmak isterim: “Yıkıcı Eleştirileri Nasıl Bitirebiliriz?” adlı yazımda, yıkıcı eleştirileri kafaya takmamanızı fakat o eleştiri sahiplerini de benimsemenizi önermiştim. (Bu önerinin nedenini ilgili yazıda detaylarıyla bulabilirsiniz.) Bu durum tartışmalarda da geçerli. Sürekli olarak kendi fikirlerini dikte etmek isteyen insanlarla vaktinizi harcamayın fakat onları yakınınızda tutun ve sizi gözlemlemelerine izin verin. Siz bir şeyler üretip başarılar yakaladıkça onlar da bir süre sonra kendi yaptıklarının gereksiz olduğunu fark edeceklerdir.

 
 
 

Commentaires


  • Facebook Clean
  • White Instagram Icon
  • Twitter Clean
bottom of page