top of page

Claustrum'un Yapay Zekanın Geleceğine Etkisi


Claustrum, beynimizin içinde yer alan bir tabaka. İnsanın bilinçli bir şekilde yaşaması büyük oranda bu tabakaya bağlı. Beş hücre tipiyle bağlı olan Claustrum’un bu kadar önemli olmasını sağlayan şey ise, bağlı olduğu hücre tiplerinin tamamının farklı bir özelliği temsil etmesi. Görme, duyma ve dokunma gibi duyuların tamamının birbiriyle bağlantı noktasında yer alan Claustrum, bu nedenle bilinçli hareket etmek için olmazsa olmaz bir göreve sahip. Bilim insanlarının bu tabakayla ilgili önceliği ise, mevcut işlevini ve rutinlerini tam olarak anlamak. Çünkü iş dünyası kuantum bilgisayarı tam manasıyla geliştirmek için buna mecbur.


Yapay zekanın şu anda en büyük ihtiyacı ise, kendi bilinciyle karar verme yetisinin neredeyse hiç olmaması. Kuralları verdiğinizde hepsini öğrenip size uygulayabilir fakat kendi inisiyatifine bağlı kararlar almasını istediğinizde bunu yapamaz. İş dünyasının yakın geleceğe dair en büyük beklentisi ise, Claustrum bölgesinin tam olarak bilinerek yapay zekaya aktarılması. Böylece otonom araçların piyasaya girişi daha da hızlanırken Siri ve Google Asistan gibi yapay zeka sistemlerinin çok daha gelişmiş versiyonlarının çıktığını görebiliriz. Bunun gibi onlarca iş alanı gelişirken yapay zekaya dayalı çeşitli alanların da doğacağını göreceğiz. Yani aslında Claustrum konusunda somut adımı atan enstitünün yöneticisi muhtemelen Alan Turing’den sonra yapay zekanın ikinci büyük ismi olarak anılacak.


Bu konudaki gelişmelerin kariyer açısından önemi ise: Tıp, Bilgisayar Mühendisliği ve Psikoloji gibi çeşitli bölümlerin mezunları Claustrum-Yapay Zeka bağlantısı hakkında yurt dışında çalışmalar yapabilir. Bu konudaki çalışmaların henüz ilk aşamalarda olduğunu düşünürsek bunu popülerleştirme evresinde pay sahibi olabilirsiniz. Bu konuda ilk takip edebileceğiniz kişi Christof Koch. Kendisi önemli bir nörobilimci olmasının dışında Claustrum’un tanımlanması konusunda da özel bir ilgiye sahip. Konuyla ilgili internetteki videolarını incelemenizi öneririz. Ayrıca DNA’yı keşfeden bilim insanlarından olan Francis Krick de yaşamı sırasında bu tabakayla ilgilenenler arasındaydı, aynı şekilde onun çalışmalarında da Claustrum’un tanımlanması ve detaylı olarak incelenmesine dair bilgiler bulabilirsiniz.



KAYNAKLAR:

 
 
 

Comments


  • Facebook Clean
  • White Instagram Icon
  • Twitter Clean
bottom of page