Deneyimler Yolda Kazanılır
- Mücahit Sakar
- 20 Nis 2019
- 2 dakikada okunur

Bir şeyleri denemekten kaçınan insanların genellikle en büyük gerekçesi o konuda uzman olmadıklarını düşünmeleri. İş yapmak istediği alanda zaten yeterince yetkin kişi olduğu için fark yaratamayacağını düşünen bu kişiler, heveslerini tamamen içlerine gömmekteler. Bu düşüncedeki insanları anlayabiliyorum, verecekleri emeğin boşa gitmemesini istiyorlar. Bunula beraber; hayat deneyimlerinin hiçbirisi kendiliğinden oluşmaz, hepsinin arkasında bir yaşanmışlık vardır. Bazen emeğinizin ‘boşa gittiği’ durumlar olabilir fakat bu ‘boşa gitmiş emekler’ aslında sizi bir adım öteye taşıyan deneyimler. Bunu yolculuğun ilerleyen aşamalarında daha iyi anlayabileceksiniz.
Bu konuda Google’ın hikayesini en iyi örneklerden biri olarak sunabiliriz. Şirket 1998 yılında kurulduğunda ilk arama motoru değildi, AltaVista’nın çok önemli bir pazar payı vardı. Arkalarında çok büyük bir sermaye gücü yoktu, altı üstü iki tane yüksek lisans öğrencisiydiler. Onları ön plana taşıyan ise, sektöre getirdikleri farklılıklardı. Beş yıl boyunca kullanıcı deneyimi, arama sonuçlarının en pratik şekilde gösterimi gibi konularda sürekli olarak çalıştılar. Beş yılın sonunda belli bir noktaya ulaştıktan sonra Gmail, Adsense, Analytics gibi hizmetleri birer birer devreye alarak da kendi imparatorluklarını yarattılar. Bu örnek size ulaşılması imkansız gibi görünebilir fakat burada başarının boyutundan ziyade sisteme odaklanmak gerekiyor.
Google’ın hikayesiyle ilgili bir diğer önemli nokta ise, onların da grafiği hep yükselerek ilerlemedi. Kuruluşundan bugüne kadar hep problemlerle karşılaştılar. Bu zaten her yerde böyledir, hiç kimse tamamen düz bir zeminde tamamlayamaz yolculuğunu. Kimi zaman yerde çok fazla cam kırıklıkları olur, onlara basarak ilerlemek zorunda kalırsınız, kimi zaman araçla geçersiniz yolculuğun bir kısmını. Bu iki metafor, hayatınızda sahip olacağınız iyi ve kötü şeyleri simgeliyor. Dolayısıyla hata yapmaktan, başaramamaktan, insanların eleştireceğinden korkmayın. Hata yapacaksınız çünkü, bu çok normal fakat şu anda hata yapıp toparlamak, sektörel ve hayat tecrübeleriyle sizi çok daha başka biri haline getirecek.
Ya şu anda bir şeyler deneyip kendi rotanızı çizeceksiniz ya da size sunulan opsiyonları kabul edeceksiniz. Maalesef ortası yok. Bu nedenle, korkuları bir kenara bırakıp nelerde fark yaratabileceğinize odaklanın. İsminizi nasıl markalaştırabilirsiniz? İnsanlar sizi neyin uzmanı olarak bilmeliler? Kısa bir süre bunları düşünün ve yola başlayın. Burada da hatalı karar vermiş olabilirsiniz, belki de o sizin için doğru uzmanlaşma konusu değildir, işte onu da yolda öğrenirsiniz. Tüm bunları bizzat deneyimleyerek öğrenmek için harekete geçin: Nedenini, nasılını, ne olacağını çok fazla irdelemeden..
Comments