Dijital Okuryazarlık
- Mücahit Sakar
- 14 Şub 2019
- 2 dakikada okunur

Bu konuda nesnel bir veri olmamakla birlikte yapılan gözlemlerden biri şudur ki: Türkiye’de internet kullanıcıları internette geçirdikleri vakitleri çok büyük bir ağırlıkla sosyal medya kanallarında gerçekleştirmektedir. Her milletin belli karakteristik özellikleri olabilir, bu ülkede de bu karakteristik özellikler sosyal medyanın daha önde kullanılmasına katkı sağlayabilir fakat maalesef burada bundan öte, interneti amacına uygun olarak kullanamama problemiyle karşı karşıyayız. Bu durum kişilerin hem kariyer hem de hayata dair kendilerini geliştirmelerinde engel olurken bunun yanı sıra iletişim becerileri gibi konularda da insanların zayıf kalmalarına neden olmaktadır. İnternet elbette insanlık tarihinin en büyük icatlarından biridir. Muhtemelen bundan asırlar sonra tarihçiler dönüp baktığında insanlığın dönüm noktalarından birine internetin bulunuşunu yazacaktır. Öte yandan, insanlığın dönüm noktalarından olan ateşli silahlar ya da sanayileşme nasıl ki belli bir kesime fayda yerine zarar verdiyse tıpkı onlar gibi internet de belli noktalarda zarar vermeye başlamaktadır.
Bu zararlardan ilki, yukarıda da belirttiğimiz gibi “internet=sosyal medya” denkleminin her geçen gün daha da yaygınlaşması. Oysa ki (özellikle de bu içeriklerin hedef kitlesi olan öğrenci ve yeni mezunların) en azından 10-15 portala düzenli olarak girilmesi gerekiyor. Çünkü bir konuda uzmanlaşan ya da uzmanlaşmak isteyen birinin sürekli o alanlarla ilgili güncel gelişmeleri takip etmesi gerekiyor. Bu da dediğimiz gibi en az 10-15 portalın düzenli takibiyle mümkün. Diğer türlü kişinin kendisini mesleki anlamda yetiştirmesi sadece uygulama tarafına kalıyor ve bu da mesleklerin bazılarında varken pek çoğu sadece teoriğe dayanıyor. Örneğin bir üniversite öğrencisi için Resmi Gazete’yi takip etmek bir alışkanlık haline gelmeli. Çünkü hangi çalışırsanız çalışın mevzuatı bilmek, kararnameleri takip etmek işinize bir şekilde yarayacak. Bilinçli bir üniversite mezunu olarak da takip ediyor olmanız gerek o ayrı fakat bunun yanı sıra mesleki hayatınızda da yatırım teşvikleri, bürokratik konularda değişiklikler gibi konular çeşitli şekillerde sıklıkla karşınıza çıkacak. Bunu aslında Steve Jobs’ın “Noktaları Birleştirmek” tanımıyla açıklayabiliriz. Bugünden başlayıp 3-5 sene devam ettiğinizde o yaşlarda bir şekilde katkısını göreceksiniz fakat önceden bunların nerelerde olacağını tam olarak kestirmek pek mümkün olmaz. Bunun yanı sıra örneğin bir Psikoloji öğrencisinin Psychology Today’i, bir İİBF öğrencisinin Harvard Business Review’i ya da teknik bölümlerde okuyan Mühendislik öğrencilerinin DARPA’nın çalışmalarını takip etmesi önemli.
Dediğimiz gibi, internet şu anda hayatımızın merkezinde ve bundan hiçbir şekilde kaçamayız fakat “internete rağmen” değil, “internet sayesinde” diyebileceğimiz noktalara ulaşmayız. Bu da tamamen sizin bölümünüzü ne kadar içselleştirdiğinize ve dijitali kullanım becerilerinizi geliştirme isteğinize bağlı. Dijital dünya bir cevherdir, onu mücevhere dönüştürmek ise sizin elinizde.
Comments