Dış Ticaret Alanında Kariyer
- Mücahit Sakar
- 11 Şub 2019
- 2 dakikada okunur

Dış ticaret, son yıllarda Türkiye’nin atılımlarını artırdığı sektörlerden birisi. Özellikle de çeşitli devlet teşvikleriyle birlikte çok sayıda firma ihracata yönelmiş durumda. Bu nedenle piyasada bir açık oluştu. Bu boşluk ağırlıklı olarak yurt dışındaki satış ve operasyon kısımlarıyla ilgili. Önceki yıllarda bu alanda yoğunlaşan kişi sayısı az olduğu için firmalar geçici çözümlerle yurt dışına ürün satmaya çalıştılar. Bugünlerde ise artık pek çok insan kariyerini dış ticaret alanında şekillendirmek istiyor. Sürekli olarak yurt dışına gitmek gibi imkanları olduğu için gezgin ruhlu İİBF ve Mühendislik öğrencileri de bu alana ilgi duymakta. Çalışma koşullarının bu açıdan keyifli olduğu doğru fakat başarılı bir dış ticaret uzmanı olmak için temelleri üniversite sürecinden atmanız gerekiyor.
Dış Ticaret alanında çalışmak için ilk önemli kriter yabancı dil. Üstelik bir değil iki yabancı dil bilmelisiniz. Çünkü gidilen ülkelerde oranın yerel dilleriyle konuşmak, satış imkanını çok daha yükseltmektedir. Örneğin, Orta Doğu’daki hemen her iş insanı İngilizce bilmektedir fakat firmalarımız yine de Arapça’yı tercih ederler. Bunun sebebi de, ana dilleriyle konuştuğunuz için karşı tarafın sizi daha yakın hissetmesidir. İngilizce’nin yanında seçeceğiniz dil, sizin çalışma sahanızı da belirleyecektir. Bu süreçte teknik bilgileri bilmek elbette önemli fakat dil kadar öncelikli değil. Dolayısıyla, gerektiğinde dersleri ya da sertifika programlarını ikinci plana atabilirsiniz. Önceliğiniz dile odaklanmak olmalı. İki dili bildiğinizde üst kademelere yükselmeniz çok daha kolay olacaktır. Evrak ve operasyon işlemleri çok zor olmadığı için 1-2 yıl başlangıç pozisyonunda çalıştıktan sonra uzmanlık seviyesine gelebilirsiniz.
Dış ticaret alanında çalışmak için yabancı dilin yanı sıra kişisel gelişim tarafında da kendinizi geliştirmiş olmanız gerekiyor. Özellikle de iletişim teknikleri, pek çok yerde karşınıza çıkacak bir yetkinlik. Pek çok kez, yurt içindeki firmayla yurt dışındaki firma arasında köprü görevi görmeniz gerekecek. Bu anlarda kriz yönetimi yapmanız da iletişim yeteneğinizi ne derece geliştirdiğinize bağlı. Bunların yanı sıra teknik konularda kendinizi geliştirmek için vaktiniz varsa teslim şekilleri, ödeme şekilleri ve beyannameler üzerine araştırmalar yapabilirsiniz. Yukarıda da belirttiğimiz gibi, teknik detayları başlangıç seviyesindeki iki yılda fazlasıyla öğreneceksiniz fakat öncesinde vaktiniz oldukça incelemek bu başlangıç sürecini kısaltacaktır.
Comments