E-Ticaret ve Alışveriş Merkezlerinin Geleceği
- Mücahit Sakar
- 21 Nis 2019
- 2 dakikada okunur

Geçenlerde bir alışveriş merkezinde dolaşırken şunu fark ettim; pek çok mağaza müşteri anlamında eskiye göre daha sönük durumda. Bunun özellikle de giyim mağazalarında daha belirgin olduğu gözleniyor. Bu da uzun süredir düşündüğüm bir konuyu tekrar gündemime taşıdı: Artık giyim firmaları iyiden iyiye e-ticaret dünyasına giriyor, AVM’lerin yapısında bir boşluk oluşacak. Markafoni, Trendyol ve Lidyana gibi platformlar bu dönüşüm için önemli bir adım oldu, şimdi sırada bir başka adım var: Çeşitli teknolojilerin e-ticaretle entegre olması.
Yukarıdaki iki tezimi şöyle açıklayabilirim; şu anda internetten kıyafet almaktan çekinen insanların en önemli nedeni, alacakları ürünün kendilerine olmama ihtimali. Her markanın ürünlerinde beden farklılıkları olabildiği için onu denemek istiyorlar. Bu durum hem ayakkabıda hem de diğer giyim ürünlerinde geçerli. Eğer artırılmış gerçeklik teknolojisi tam olarak e-ticarette uygulanabilirse müşterilerin bu endişeleri de ortadan kalkmış olacak. Kıyafetleri seçtiklerinde sistemin sunacağı bir ayna modülü sayesinde üzerlerinde nasıl duracaklarını görebilecekler. Bir de üzerine arkadaşlarınızla birlikte sisteme girebileceğiniz interaktif bir platform kurulabilirse herkesin ilgi göstereceği bir e-ticaret deneyimi sunulabilir.
Bu aşamadan sonra ise giyim firmaları artık alışveriş merkezlerinden çıkıp sadece online tarafta olacaklar. Zaten şu anda AVM’lerde var olmalarının tek nedeni, her kesimden müşteri tarafından bilinme isteği. Artık AVM’lerde çok büyük kâr eden firmalar yok denecek kadar az. Bu aşamadan sonra AVM’ler artık daha çok eğlence ve deneyim merkezi konseptine dönecekler. Bu süreçte daha farklı hizmet çeşitlerinin geliştiğini görebiliriz. Zorlu’da bulunan PSM, meydan bahçesi ve farklı deneyim imkanları bu konuda iyi bir örnek olabilir. Tabi Zorlu’nun büyük bir bütçeyle oluşturulduğunu düşünürsek o imkanları şu aşamada her yerde uygulamak pek mümkün değil.
Sizlerin bu aşamada yapabileceği ise, proje ve planlama ekiplerinde görev alıp yeni nesil alışveriş merkezlerinin rotasını çizebilirsiniz. Şu anki yapısıyla alışveriş merkezleri yukarıda saydığımız nedenlerden ötürü pek sürdürülebilir değil. Ayrıca alışveriş merkezleri kurulduğunda esas amacı, ziyaret edenlere keyifli bir zaman deneyimi sunmaktı. Bu amaç da son dönemlerde tahrip olmaya başladı. Dolayısıyla içeriğinin değişmeye ihtiyacı var ve yakın gelecekte bu durum yaşanacak. Sürecin içerisinde yer alarak bu konuda fark yaratanlardan biri olabilirsiniz. Aynı durum e-ticaret tarafında da geçerli. Geçtiğimiz 10-15 yılda e-ticaret iyi bir ivme yakaladı fakat artık insanların hayatında başrol olması için ayrı bir hikayeye ihtiyacı var. Bu hikayeyi oluşturacak planlamayı da sizler yapabilirsiniz. Yeni dünyada ürünün kendisinden ziyade onu sunacak teknolojiyi geliştirmek önemli.
Comments