Farklı Alanlardan 5 Netflix Belgeseli Önerisi
- Mücahit Sakar
- 3 May 2019
- 2 dakikada okunur

1) Şifa (Heal): Şifa, 2017 yapımı olsa da kişisel olarak yeni izlediğim ve etkilendiğim bir belgesel. Bu belgeseldeki amaç, fiziki olarak bir hastalığı olan insanların (buna kırık-çıkıklar da dahil) doktorlar tarafından çözümü olmadığında bunun ruhani yollarla (ağırlıklı olarak meditasyon) çözülebileceğini anlatmak. Bir şeye ikna olmak değil farklı bir bakış açısını anlamak için izlediğinizde çok daha önemli katkılar sağlıyor. Dönem dönem böyle farklı konulara ilgi duyduğum oluyor, bu ara da biraz meditasyon-yoga kafasındayım. Bu nedenle belgeselin bendeki etkisi biraz daha fazla oldu fakat sizde de 1 saat 45 dakikaya değen bir donanım sağlayacaktır.
2) Yaratıcı Beyin: Normalde Netflix’te bir yapım için uzun süre beklemek gibi bir durumum yok, genelde o an kendi zevklerime yakın ne bulursam onu izliyorum fakat bu belgesel benim için biraz daha farklı. David Eagleman’ın Incognito kitabını okuduğumdan beri kendisinin onlarca konuşmasını izledim, kendisinin Netflix’e böyle bir belgesel yapacağını öğrendikten sonra da büyük bir merakla bekliyordum ve kesinlikle bu bekleyişe değer bir belgeseldi. Bu vesileyle, eğer beynin işlevleri ve nöropazarlama gibi konularla ilgileniyorsanız David Eagleman’ın hem kitaplarını hem de diğer konuşmalarını da öneririm.
3) 7 Days Out: Bu belgesel aslında bir seri olarak planlanmış, toplamda 6 bölümden oluşuyor. Bu bölümlerin her birinde, büyük bir etkinlik 7 gün öncesinden ele alınıp operasyonel süreçleri ele alınıyor. Anglo-Sakson kültüründeki at yarışlarının prestijli yerini merak ettiğim için ben Kentucky Derby bölümüyle başlamıştım, sonrasında diğer büyük olayları ele alan bölümlerini de izledim. Kesinlikle hepsi fazlasıyla öğretici bölümler.
4) Cowspiracy: Sanırım Cowspiracy şu ana kadar izlediğim belgeseller arasında en vurucu etkiye sahip belgesellerden biri. Bu belgeseldeki amaç çevreye dair düşüncelerin göründüğü gibi olmadığını aktarmak olsa da ben bunu genel olarak hayatıma bir perspektif olarak ekledim: Her zaman her şey yüzeyselde göründüğü gibi değildir. Tabi belgeselin ana teması benim perspektifimden biraz daha uzak şekilde, gıdaların çevreye nasıl zarar verdiğine odaklanıyor. Hayatınızda bir şeyleri değiştirmek için iyi bir başlangıç noktası oluşturabilir.
5) Ikarus: Ikarus’la tanışmamı sağlayan şey, Lance Armstrong’la ilgili kısmı oldu. Armstrong’u ilk olarak bisikletin hayatımda sembol öneme sahip olduğu lise yıllarında tanımıştım ve büyük hayranlık duyduğum başarılarını aslında dopingle elde ettiğini öğrenince kendisine olan ilgim çok daha arttı. Ikarus da genel olarak olimpiyatlarda devletlerin etkisini ele alan bir belgesel ve burada Armstrong’un da doping yapmasını ele alıyor. Açıkçası biraz Rusya’ya fazla yüklenme durumu da söz konusu, o nedenle propaganda yönü de yok değil fakat yine de Cowspiracy belgeselinde olduğu gibi, gördüğümüz şeylerin arkasında başka ellerin de olduğunu bilmemiz açısından iyi bir kanıt sunuyor.
Comentários