top of page

Firmaların Ramazan Ayına Özel Pazarlama Stratejileri Nasıl Olmalı?


Ramazan ayı süresince ekranlarda onlarca markanın spesifik olarak reklamlar çekip pazarlama stratejileri geliştirdiklerini görüyoruz. Bu çalışmaların başarılı olanlarının ortak özelliği ise, hedef kitlede aidiyet oluşturmaları. Yani müşteri o ürünü Ramazan ayıyla birleştirebiliyorsa pazarlama çalışması sonuç veriyor. Bunun en iyi örneklerinden biri Coca-Cola. Elbette Coca-Cola zaten çok büyük bir pazar payına sahipti fakat Ramazan temalı reklamlarda geniş ailelerin birlikte büyük bir masada iftar yapıp “iftar sofralarına bereket katan” Coca-Cola kullanmaları, müşterinin gözündeki Coca-Cola figürünü ayrı bir noktada konumlandırdı. İyi hikayeleştirilmiş ve ön plana çıkartılmış bu reklam çalışmasıyla “sofralara bereket katan” özelliğini kitlelere benimsetti. Ayrıca bu süreçte Ramazan ayına özel çeşitli promosyon çalışmaları ve bu çalışmaların bakkal-bakkala promosyonu almaya giden küçük çocuk figürleriyle reklamlaştırılması da markanın hedef kitlede çok daha güçlü bir şekilde benimsenmesini sağladı.


Son dönemde bu stratejiyi benzer bir şekilde uygulayan bir başka sektör ise fast-food. Özellikle Burger King ve McDonald’s, Ramazan ayına özel hazırladıkları menülerle (daha doğrusu mevcut menüye iftariyelik ögeler eklemeleriyle) başarılı bir iş çıkartıyorlar. Elbette hamburgercide iftar açmanın geniş kitleler tarafından ilk seçenek olarak görülmesini şu aşamada bekleyemeyiz fakat en azından “Burger King’de/McDonalds’ta iftar mı olur?” tabusunu kırmış durumdalar, hemen her mağazalarındaki doluluk oranlarını göz önünde bulundurursak bunu söylemek çok yanlış olmayacaktır.


Aslında sadece yemek değil, iftar sofrasında yer alan her ürün üzerinden spesifik Ramazan çalışmaları yapılabilir. Örneğin bir bardak firması, iyi bir hikayeyle kendisini iftar sofralarının bardağı olarak lanse edip, bunu promosyon olarak vereceği ramazan ayına özel bardaklarla taçlandırabilir. Aynı şekilde bir yemek masası ya da tepsi için de yapmak mümkün. Tabi bu çalışmaları yaparken, diğer 11 ayın da aynı doğru hikaye tekniğiyle devam etmesi gerekiyor. Tek başına Ramazan reklamları istenen sonucu vermeyebilir, bu çalışmalar 11 aylık başarılı pazarlama çalışmalarının bir sonucu olacak. Söz konusu hikayeleştirme çalışmasını ise büyük firmalarda “hikaye üreticileri” yapıyor, yani özellikle markaların müşteride aidiyet oluşturması için çalışan yazarlar. Sizler de ilerleyen yıllarda pazarlama departmanlarına bağlı olarak bu konu üzerine çalışabilir ya da yöneteceğiniz ekiplerde bu işi yapacak birilerini arayabilirsiniz. Önümüzdeki haftalarda bu konuyu Haftalık Görevler kapsamında görev olarak verecek olsak da şimdiden kendinize markalar belirleyip hikayeleştirme tekniğiyle onlara reklam-pazarlama çalışmaları hazırlayıp pratik yapabilirsiniz.

 
 
 

Comments


  • Facebook Clean
  • White Instagram Icon
  • Twitter Clean
bottom of page