top of page

Game Of Thrones'ta Starbucks Bardağının Yer Alması Reklam Amaçlı Mıydı?


Game Of Thrones’un geçen gece yayınlanan bölümünde yer alan görseldeki sahne, iki gündür dünyanın en çok konuştuğu konulardan biri haline geldi. Daenerys’nin önünde yer alan Starbucks bardağı, oraya gerçekten reklam amacıyla mı eklendi yoksa set ekibi tarafından unutuldu mu tartışması, her iki görüş sahiplerinin de sunduğu gerekçelerden dolayı bir sonuca bağlanmamış gibi duruyor. Bu konudaki kişisel görüşüm ise, Game of Thrones ve Starbucks arasında bir iş ortaklığı yapıldığı yönünde. Yani evet, bardağın oraya reklam amaçlı konduğu kanısındayım.


Bu konudaki ilk geçerli neden, dünyanın en çok izlenen dizisinde böylesine bir hatanın yapılamayacağını biliyor olmak. Ayrıca Game Of Thrones’un resmi Twitter hesabından konuyla ilgili; “Kışyarısı’ndan bildiriyoruz. Bu bölümde ortaya çıkan bir hataydı. Daenerys Targaryen aslında bitki çayı istemişti.” gibi bir açıklama yapılması da olayın doğru olduğunu ve HBO’nun böyle bir “troll” iletişim politikası izlediğini gösteriyor. Peki Starbucks neden böyle bir reklam yaptı? Dünya devi bir firmanın böyle ikilemde bırakacak bir çalışmaya ihtiyacı mı vardı? Bunun iki büyük nedeni var:


1) Nöropazarlama: Bu pazarlama türü artık önü alınamaz bir şekilde ilerliyor. Bir markanın çıkıp ürününü tanıtmasıyla onu başka bir hikayenin arasına katması çok başka anlamlar taşıyor. Starbucks bile olsa bu durum geçerli. Elbette, dizide bu bardağı görünce “hadi gidip Starbucks’tan kahve alayım” demiyorsunuz fakat size ilmek ilmek o marka sempatizanlığını veriyor. Zaten pazarlamanın amacı da size direkt bir ürün satmak değil, o markaya ya da ürüne karşı ilginizin oluşmasını sağlamaktır.


2) Konuşulmak: Game Of Thrones ve Starbucks bu işbirliğini yaptığında elbette bardağın orada gözükmesinin çok konuşulacağını biliyordu. Temel amaç da buydu zaten. Böylece iki marka da halkla ilişkiler (PR) harcaması yapmadan organik bir şekilde bütün medyada yer buldular. Bunun sosyal medyada yarattığı etki de ayrı önemli. Normal markalar bu kadar ana akım medyada konuşulmayı parayla bile sağlayamıyorken Game of Thrones ve Starbucks’ın konuşulması da çalışmanın başarısını gösteriyor.


Bu çalışmanın bize sunduğu bir diğer mesaj ise, Game of Thrones markasının bu sezon bittikten sonra da devam edeceği yönünde. Tıpkı Harry Potter gibi, kendi dünyasını bir ticari unsur olarak başarılı bir şekilde kullanacağını düşünüyorum. Bu çalışma ise, ticari çalışmanın sadece bireylere ürün satmakla yetinmeyip markalarla da işbirliklerinin yapılabileceğini gösteriyor. Bunu başka bir marka yapsaydı “basit bir ürün yerleştirme çalışması” olarak görebilirdik fakat bu biraz daha farklı. Game of Thrones, zaten gelir kalemi çok yüksek olan ve bugüne kadar böyle bir iş modeli denememiş bir marka. Ayrıca bunun son sezonda yapılıyor olması da gelecekteki işbirliklerine hazırlık gibi görüldüğü düşüncesini güçlendiriyor. Bu teorinin doğruluk payını ise önümüzdeki yıllarda görebileceğiz. Yine de her halukarda hikayeleştirme ve Game Of Thrones’un iletişim stratejisi açısından başarılı bir işbirliği olduğunu söyleyebilirim. Ülkemizdeki dizilerde yapılan ürün yerleştirmeleri gözlemlersiniz aradaki farkı çok daha iyi anlayabilirsiniz. Eğer nöropazarlama alanında çalışmayı düşünüyorsanız bu gözlem size değerli bir bakış açısı katacaktır.

 
 
 

コメント


  • Facebook Clean
  • White Instagram Icon
  • Twitter Clean
bottom of page