top of page

Geleceğin Dünyası: Biyobenzer İlaçların Sağlık Sektörüne Yapacağı Etki

Kanser gibi kritik hastalıkların ilaçlarının fazlasıyla pahalı olduğu malum. Ayrıca sadece kanser değil; alzheimer gibi hastalıkların ilaçlarında da verimlilik açısından çeşitli endişeler bulunuyor. Bu ilaçlar bazen tam çözüm sunarken kimi zaman istenen faydayı sağlayamıyor. Bilim dünyasının şu anda en çok kafa yorduğu konulardan biri, bu konuda yeni çözümlerin kullanıldığı bir rekabet ortamı oluşturmak. Diğer türlü ilaçların verimliliği ve fiyatları açısından sürdürülebilir çözümler geliştirmek pek mümkün olmayacak.


Biyobenzer ilaçların hastalıkların tedavisindeki işlevi ise; mevcut ilaçların biyoteknolojik olarak geliştirilmiş sürümü olacak. Biyoteknoloji bize mevcut ilaçlara göre iki tane avantaj sunuyor: Daha düşük fiyat ve kişiselleştirilmiş ilaçlar. Bu ilaçlar her hastanın kendi genetiği incelenerek hazırlanacak, böylece en yüksek verimliliği yakalayabileceğiz. Önümüzdeki en büyük problem ise, bu tedavilerin olası yan etkilerinin bilinmemesi. Dolayısıyla Amerika’daki en yetkili kurum olan FDA bu konuda ilaçlara onay verirken oldukça hassas davranıyor.


Kişisel olarak bu konudaki düşüncem ise, şu anda olmasa da uzun vadede biyoteknolojinin biyobenzer ilaçlar sayesinde kanser ve alzheimer gibi hastalıklara herkesin ulaşabileceği çözümler geliştireceği yönünde. Çünkü insanlık tarihine baktığınızda hiçbir hastalığın evrenin bütün zaman dilimlerinde devam etmediğini görebiliyorsunuz. Kanser ve alzheimer başta olmak üzere şu anda kritik olarak görülen pek çok hastalık da sona erecek. Çünkü şu anda insanlığın eşik atlamak üzere olduğu bir dönemdeyiz, yapay zeka ve robotlarla daha fazla entegre olacağımız diğer evrede (30-50 yıl arası) artık kanser gibi hastalıkların en büyük problemimiz olması pek düşünülemez. Çarenin neden biyoteknoloji olduğunu düşünürsek; çünkü insanı kendi genetiğiyle ele alıyor. Tıpkı DNA ile imza projesinde olduğu gibi, biyoteknolojide her şey kişiselleştirilmiş ve genetiğe dayalı olarak ilerliyor. Bu da kısa ve orta vadede tüm hastalıkların sona ermesi için yeterli olacağını gösteriyor.


Biyobenzer ilaçların esas sınavı ise, kanserden sonraki hastalıklara karşı reaksiyonu olacak. Şu anda sizlere fazla hayali gelebilir fakat globaldeki ilaç firmalarının çoğu bu konularda projelere odaklanıyor aslında. Tıp, Eczacılık, Biyomühendislik ve Sağlık Yönetimi gibi bölümlerde okuyorsanız yapabileceğiniz şey ise öncelikle FDA’in biyobenzer ilaçlarla ilgili kararları olmalı. Ayrıca Avrupa Birliği’nin kendi bölgesinde onay verdiği biyobenzer ilaçlar da önemli. Şu anda biyobenzer ilaçlarla ilgili en kritik konulardan biri, Avrupa Birliği ve FDA’in ayrı ilaçlara onaylar vermesi. Bu durum yakın vadede biyobenzer ilaçların geliştirilmesinde nasıl bir etki yaratacak, ayrı pazarlar mı oluşturulacak, bunların hepsi sizin çalışma alanınıza direkt ya da dolaylı olarak dahil olabilir.



KAYNAKLAR:

 
 
 

Comentarios


  • Facebook Clean
  • White Instagram Icon
  • Twitter Clean
bottom of page