Geleceğin Dünyası: Kenevirin Bilimde Üstlenebileceği Kilit Rol
- Mücahit Sakar
- 11 Nis 2019
- 2 dakikada okunur

NOT: Kenevir mevcut koşullarda illegal olarak bilinen bir bitkidir ve dünyanın hemen her yerinde kullanımı yasaktır. Bu yazının amacı, kenevirin gelecekte illegal kullanımlarının terk edilip bilim dünyasında faydalı amaçlarla kullanılabilmesine dayalı olarak yazılmıştır.
Gelecek pek çok şeyi farklılaştırırken doğru ve yanlış algılarımızı da değiştirecek. Bu konuda en önemli örneklerden biri kenevir. Şu anda illegal kullanımlarıyla bilinse de yapılan deneyler gösteriyor ki biyomühendislik ve ilaç sektörü başta olmak üzere pek çok alanda kenevir kilit malzemelerden biri olarak kullanılabilir. FDA’in endüstriyel kenevir kullanımına izin vermesi de hükümetlerin bu konuya bakış açısını yansıtması açısından fazlasıyla önemli. Çünkü kenevirin sadece ilaçlarda değil, pek çok gıda takviyesinde de kullanılma potansiyeli bulunuyor. Dolayısıyla burada önemli bir Pazar oluşacağını tahmin etmek çok zor değil.
Bu konuda ilk çalışmalar kanser ilaçlarıyla başladı. Bunun sebebi, artık mevcut teknolojilerde kanser ilaçlarının ulaşılabilir olmasını sağlamak. Tabi bunu başarabilen şirketler çok büyük geri dönüşler alacak, onun da etkisi büyük. Bu nedenle pek çok gelişme ilk olarak kanser ilaçlarında deneniyor. Ayrıca “nörodejeneratif hastalıklar” denilen beyinsel hastalıkların iyileşmesi konusunda da kenevirin aktif olarak kullanılabileceği düşünülüyor. Kenevirin bu kadar önemli olmasını sağlayan şey ise, içerisindeki kimyasallar. Örneğin kenevirin içinde yer alan “fito-kannabinoid” gibi kimyasallar yeni ilaçların hazırlanmasında potansiyel öneme sahip.
Bu gibi çalışmalar aslında modern tıp gelişmeden önce yapılıyordu fakat modern dünyada kenevirin bulunduğu konum değişince devletler de kullanımını yasakladı.
Önümüzdeki dönemde tekrardan bilim dünyası için önemli hale gelirse konumlandırılması yeniden eski durumuna gelebilir. Bu da aslında çok geniş yelpazedeki bölümler için kariyer fırsatı sunuyor. Gıda Mühendisliği’nden Biyomühendisliğe; Tıp’tan Eczacılık’a kadar onlarca bölümün mezunu bu konuda çalışmalar yapıp firmaların AR-GE departmanlarında görev alabilir. Kenevir bu konudaki örneklerden biri, bu olmasa bile diğer bitkiler ya da malzemelerden ürünler geliştirilmesine katkı sağlayabilirsiniz. Geleceğin ilaçları, bilgisayarları, makineleri yani aslında hemen her şeyi şimdikinden daha farklı olacağı için kullanılan malzemeler de bu doğrultuda değişiyor. Bu nedenle pek çok alanda çok sayıda yenilikçi iş kollarının gelişmeye başladığını söylemek mümkün.
KAYNAKLAR:
Comments