Geleceğin Dünyası: Tekstil Sektöründe Sürdürülebilirlik
- Mücahit Sakar
- 21 Nis 2019
- 2 dakikada okunur

İklimle mücadele çalışmaları her geçen gün daha da önemli hale gelirken bu durum firmaların iş yapış şekillerini de değiştirmekte. Bu konuda büyük bir dönüşümün eşiğinde olan sektörlerden biri ise tekstil. Hali hazırda, tekstilde kullanılmak için yetiştirilen pamuklarda 29 bin litre su gerekiyor. Tabi bir de tekstil sektöründe kullanılmak için kumaşa dönüşürken pamuklara çok sayıda kimyasal işlem uygulanıyor, bu da ayrı bir iklim ve çevre problemi.
Tekstil ürünlerindeki bir diğer problem ise sera gazı emisyonları. Pamuk başta olmak üzere polyester, akrilik ve diğer tüm kumaş malzemelerinde sera gazı ve emisyonlar çeşitli şekilerde bulunuyor. Ayrıca kot ürünlerdeki boyama ve taş işleme süreçlerinde de hem çevreye zarar verilirken hem de çalışan sağlığını tehdit eden durumlar oluşuyor. Dijital üretim teknikleriyle birlikte bunlara çözüm üretilirken, üretimin daha az maliyet ve çevre için daha iyi koşullar oluşturması sağlanacak. Bu konuda özellikle Batı Avrupa ülkelerinde önemli AR-GE çalışmalarının yapıldığını söylemek mümkün.
Dijital üretimin yapacağı katkılardan ilki, baskı teknolojileri üzerine olacak. Kot ürünlerin baskıları ve boyamaları aşamalı olarak tamamen dijitale geçerken, böylece zaman ve maliyet anlamında da kâr edilecek. Üretim konusunda ise özellikle İsveç, İsviçre ve İskoçya’daki okullar patates unu, öğütülmüş midye kabukları ve İsveç ormanlarına odaklanmış durumdalar.*
Tekstil ve Çevre Mühendisliği mezunları olarak sizler ise, geleceğin tekstil sektörünün oluşumunda rol alabilirsiniz. Tekstil Mühendisliği AR-GE tarafında yeni ürünlerin gelişiminde teknik olarak rol alırken, Çevre Mühendisleri de bu sürecin oluşumunda stratejist hizmeti sağlayabilirler. Açıkçası sadece iklim çalışmaları ve çevreyi korumak şirketler için geçerli nedenler olmayacaktır, bu süreçte şirketlerin edeceği kârları da gündeminize almanız gerekiyor. Nitekim dijital çalışmalar her alanda olduğu gibi tekstil sektöründe de uzun vadede kârlılık getirecek. Bu nedenle elinizde değerlendirebileceğiniz çok sayıda imkan bulunuyor. Çalışmaları araştırmak için ise ilk olarak İskoçya’daki Heriot Watt Tekstil ve Tasarım Okulu’nu inceleyebilirsiniz. Burada yapılan çalışmalar size farklı kaynak önerilerinin de kapısını açacaktır.
*NOT: İsveç ormanlarının tekstil ürünlerinde kullanılması düşüncesi, ülkenin yarısından fazlasının orman olmasından kaynaklanmaktadır.
KAYNAKLAR:
Comments