top of page

Geleceğin Mimarlık Dünyasına Bakış


Her ne kadar başlıkta geleceğin mimarlık dünyası desek de aslında pek çok teknolojinin mimarlıkta kullanımına şimdiden başlanıldı. Bunlar mesleklerin akışını değiştirmeye başlarken yeni mimarlık stillerinin oluşmasını da sağlayacak. Özellikle de robotik teknolojiler, artırılmış gerçeklik ve üç boyutlu yazıcı teknolojisi bu süreçte mimarlıkta kilit rollere sahip olacak. Artırılmış gerçeklik boyutu için “Artırılmış Gerçeklik Teknolojisinin İç Mimarlık İçin Önemi” adlı yazımızı inceleyebilirsiniz. Diğer teknolojiler için ise, tıpkı artırılmış gerçeklikte olduğu gibi henüz emekleme aşamasında olduğunu söyleyebiliriz. Yine de pek çok enstitü ve şirket bu konudaki çalışmalarına devam etmekte.


ETC Zurih’teki robotik çalışmalarının bu konuda öncü çalışmalardan biri olduğunu söyleyebiliriz. Bu çalışmalara göre robotların da artık inşaat sürecinde robotların da aktif olarak görev alması bekleniyor. Mimarlığın bu süreçteki rolü ise, robotların çalışma prensiplerine göre sistemler geliştirmek olacak. Dolayısıyla geleceğin mimarlık dünyasında bu işbirliğine yönelik okuma yapmanız gerekiyor. Konuyla ilgili bir video örneğini kaynakça kısmında bulabilirsiniz.*


Geleceğin mimarlık dünyasına dair bir diğer gelişme ise, çabuk hazırlanıp sökülebilen yapılarda olacak. Mevcut tüketim kültürünün kendisini bu alanda da göstermesi bekleniyor. Bu gelişmenin mimarlığa etkisi ise, mimarların bu konuda bir otorite olarak görülmesinde olacak. Şu anda teknolojik altyapısı olmadığı halde prefabrik sektörünün önemini göz önünde bulundurursak, ilerleyen yıllarda bu konudaki çalışmaların ne kadar büyük bir öneme sahip olabileceğini daha iyi anlayabiliriz. Özellikle de start-up firmalarına dönük ofis kurulması amacıyla bu gibi kolay çıkarılabilir yapıların fazlasıyla ilgi göreceği düşünülmekte. Konuyla ilgili geliştireceğiniz projeler, uluslararası alanda pek çok mimari ofiste çalışmanızı sağlayabilir. Tıpkı büyük kurumsal firmalarda olduğu gibi, mimari alanda da şu anda öncü sayılan global firmalar bir yandan geleceğin sistemlerini geliştirmek için önemli sayıda istihdam yaratıp çeşitli teknolojileri denemekte.


*https://www.youtube.com/watch?v=iOVzFokUHxo&t=14s

Comments


  • Facebook Clean
  • White Instagram Icon
  • Twitter Clean
bottom of page