top of page

Konut Sektöründe Fark Yaratan Unsurlar: LEED Sertifikası


Leed Sertifikası son yıllarda konut sektöründeki önemini artıran belgelerden biri olarak ön plana çıkıyor. Amerikan Yeşil Binalar Konseyi (USGBC) tarafından geliştirilen ve Enerji ve Çevre Tasarım Liderliği (Leadership in Energy and Environmental Design) adıyla bilinen LEED sertifikası, firmaların inşa ettikleri binalarda sürdürülebilir tasarım, inşaat ve işletme kriterlerini uyguladığını gösteren önemli bir belge. Sürdürülebilir tasarım, inşaat ve işletme koşullarını yerine getirmesiyle birlikte bu binaların daha sağlıklı, çevreci ve ekonomik olması bir şekilde kullanılması sağlanmakta. Günümüzde özellikle yeşil ekonomi değer kazandıkça her sektörde çevreci çalışmalar baş göstermeye başladı, LEED sertifikası da bunun konut sektöründeki yansımalarından biri.


LEED sertifikasının çıkış noktası ise, son yıllarda hem şirketler hem de ülkeler için öncelikli hale gelen çevre bilinci konusu. Bu durum Paris İklim Antlaşması’yla resmi bir nitelik kazanmaya başladı. Sonrasında ise bütün sektörlerde, firmalar kendi içinde çevre bilincine dayalı çalışmalarla fark yaratmaya çalıştı. İnşaat sektöründe de görülen bu rekabet, LEED sertifikası ile günümüzde bir tescil imkanı bulmuş durumda. Firmaların yeşil ekonomiye dair vizyonunu gösteren bir belge olan LEED sertifikasına sahip olan ülkemizdeki ve dünyanın diğer bölgelerindeki projelerden bazıları ise şu şekilde:


One Boston Place

Google Tel Aviv

Parkview Green Beijing

Taipei 101 Tower

Spine Maslak

Eser Holding


LEED sertifikası, yukarıda da belirtildiği gibi binaların enerji, inşaat ve tasarım alanlarında sürdürülebilir olmasını amaçlamakta. Bunu yaparken de enerji modellemesi, gün ışığı modellemesi ve hava sızdırmazlık testi gibi çeşitli uygulamalar yapılıyor. Bu uygulamalardan sonra yapılan sınavların sonucuna göre sertifikanın verilip verilmeyeceği ve derecesi belli olmakta. Certified, Silver, Gold ve Platinum olmak üzere 4 gruba ayrılan sertifika türleri, alınan puana göre binaya veriliyor. Ulaşım, arazinin sürdürülebilirliği, kullanılan malzemeler ve kaynaklar, yapım aşamasında yapılan inovasyon çalışmaları ve iç ortam kalitesi gibi pek çok değerlendirme unsuru bulunan LEED sertifikası, eğer beklenenleri karşılayıp sertifikası alınabilirse konut firmalarına prestij katmakta. Ayrıca konut projelerinin pazarlanmasında da iyi bir unsur olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle de İnşaat Mühendisliği ve Mimarlık mezunları için bu gibi gelişmeleri takip etmek, konut sektöründe kendinizi güncel tutup ön plana çıkmanızı sağlayacaktır.

Comentarios


  • Facebook Clean
  • White Instagram Icon
  • Twitter Clean
bottom of page