Genç İşsizlik Nasıl Çözülebilir?
- Mücahit Sakar
- 16 Nis 2019
- 2 dakikada okunur

Dün açıklanan TÜİK verilerine göre Ocak ayında işsizlik %14.7, genç işsizlik ise %26.7. Yani ülkedeki gençlerin dörtte birinden fazlası işsiz. Bu rakamı azaltmak ya da en azından artırmamak için çözümleri konuşmalıyız, aksi takdirde maalesef önümüz çok aydınlık değil. Öncelikle olayın sistem tarafını konuşalım. Diğer türlü sadece mezunlar suçluymuş gibi anlaşılabilir ve bu doğru bir yaklaşım olmaz.
Hali hazırda Türkiye’de 203 üniversite bulunuyor. Neresinden bakarsanız bakın bu çılgınca bir rakam, özellikle de Türkiye gibi bir ülke için. Üstelik bu üniversiteler artarken kalitenin düştüğü bir gerçek. Bu nedenle mezun olan gençler kaliteli bir şekilde yetişmiyor. Uluslararası Ticaret bölümünü bitirip beyanname yazamayanların ya da İktisat mezunu olup emtiayı hiç duymayanların olduğunu düşünürsek bu kalitenin eksikliği daha net anlaşılacaktır. Bu nedenle piyasadaki firmalar da yeni mezunlardan beklediğini bulamadığı için onları yetiştirmekle uğraşmak yerine daha deneyimlilere yöneliyorlar.
Bu noktada en sık kullanılan cümlelerden birisi: “Gençler iş/maaş beğenmiyor.” Tabi ki beğenmeyecek. Üniversite bitirmenin bir ağırlığı vardır, üniversite mezunları bir ülkenin geleceğini oluşturan en önemli kitledir. Bu gençler elbette haftalık 50 saat çalışıp asgari ücret almayı kabul etmeyecekler. Hele ki herkesin bütün dünyaya ulaşabildiği günümüz dünyasında. Bu noktada gençlerin yapmak zorunda olduğu şey ise, içine doğduğu dijital dünyayı kariyerinde kullanmak. Bunu eğlence içeriği üreten Youtuberlık olarak algılamayın lütfen. Dünyanın çeşitli yerlerine Skype üzerinden eğitimler veren Psikolog ya da Psikolojik Danışman olabilirsiniz. Şu anda yeni mezun bir Psikolog ya da Psikolojik Danışman özel sektörde 2300-2500 lira aralığında çalışıyor, bakın bu olmamalı. Yurt dışında online olarak psikolojik eğitimler veren uzmanlar bu parayı saatte kazanmakta. Ya da artırılmış gerçeklik teknolojisini mesleğinde nasıl kullanabileceğiyle ilgili çalışmalar yapan iç mimarlara milyon dolarlık yatırımlar yapılıyor. Üstelik bunu yapan insanlar sizinle yaşıt ya da sizden en fazla birkaç yaş büyük.
Evet, yukarıdaki örnekleri hayatınızda uygulamanız için ciddi bir efor sarf etmeniz gerekiyor fakat üniversite mezunu olmak tam olarak böyle bir şey zaten. Üniversite mezununun kafa yapısı olarak farklılığı vardır, bulunduğu yerin ve zamanın ötesinde düşünür. İnanın ki bunları yapmak sizi hem %26.7’lik genç işsizlikten hem de düşük ücretli çalışmaktan kurtaracak. Bu şekilde o oranı kısa vadede düşürebilmek pek mümkün değil fakat uzun vadede oluşturacağınız istihdamla çok daha kaliteli bir iş dünyasının temellerini atacaksınız. Zaten bu problemler kalıcı olarak çözülmek isteniyorsa kısa değil uzun vadeli planlarla hareket edilmeli. Çözüme giden en gerçekçi yol bu şekildeymiş gibi gözüküyor.
コメント