Herkese Rağmen Kendin Kalabilmek
- Mücahit Sakar
- 5 Nis 2019
- 1 dakikada okunur

Okul hayatım boyunca gözlemlediğim durumlardan birisi, yer aldığım sınıflarda arkadaşlarımın öğretmenlere soru sormaktaki çekimserliği oldu. Aynı durumu gittiğim kurslarda da pek çok kez gördüm. Anlamadığı yerler olmasına rağmen insanların soru sormamasının ilk başta umursamamalarından kaynaklandığını düşünmüştüm fakat sonradan bunun çekimserlikle ilgili olduğunu fark ettim, en azından çoğunlukta böyle. Genel kitlenin oluşturduğu ortam bir süre sonra oradaki herkesi etkileyip kararlarını şekillendiriyor. Bu kalıbın dışına çıkıp kendi kararlarını verebilenler ise uzun vadede hem mutluluğu hem de başarıyı yakalamada daha yüksek istatistiğe sahip olmaktalar.
Yukarıdaki örneğin dışında bir başka örnek: 2013’te kurulan Vine bir anda bugünkü pek çok Youtuber’ın video içerik hazırlaması için başlangıç noktasını oluşturmuştu. O dönemde farklı düşünüp Youtube’a içerik üretmeye en erken başlayanlar ise Youtube popülerleştiğinde pastadaki payın en büyüğünü aldılar. Aynı şekilde, Apple ilk telefonunu çıkardığında Forbes halen Nokia’nın 1 milyar kullanıcıya ulaşma ihtimalini tartışıyordu. Çünkü Iphone o dönemki telefon tarzlarından tamamen uzaktı ve bu ürünü üreten Steve Jobs, tıpkı okulda öğretmenine soru soran çocuk gibi farklı olanlardandı. Bu durum hayatın her alanında bu şekilde. Eğer kendi benliğinizi yansıtırsanız bir süre sonra “herkes”in düşüncesini şekillendiren kişi olabilirsiniz. Bu ilk başta sizin gibi düşünen çekimserleri yanınıza almanızla olur ve sonrasında kitle giderek yaygınlaşır. Hem ticari hayatınızda yeni bir ürün çıkarırken hem de sosyal yaşantınızdaki olaylarda bu durum aynı gidişata sahip.
Bu durum bize şunu gösteriyor; eğer bir konuda farklı düşünüyorsanız bunun peşinden gitmeye korkmayın. İlk başta insanların düşüncesini bir süzgecinizden geçirin ve halen ikna olmadıysanız kendi fikrinizi devam ettirin. Başlangıçta size olumsuz gözlerle bakan insanlar sonrasında çoğunluk halinde fikrinize ve/veya ürününüze talep gösterecektir. Tarih boyunca sabredip çalışan liderlerin ulaştığı nokta hep burası oldu, bundan sonraki süreçte de aynı şekilde olacak.
Comentários