İİBF'liler İçin Yeni Uzmanlaşma Alanı: Yetkilendirilmiş Yükümlülük Sertifikası
- Mücahit Sakar
- 14 Mar 2019
- 1 dakikada okunur

Son dönemde dış ticaret alanında yapılan en önemli gelişmelerden birisi, yetkilendirilmiş yükümlülük sertifikası. Şeffaflığı ve pratik ticareti amaçlayan bu sistem, şirketler için de önemli avantajlar sunuyor. Bu sistemi uygulamak içinse firmaların yetkilendirilmiş yükümlülük sertifikası alması gerekiyor. Bu sertifika önemli bir kazanç sunsa da uygulaması biraz uğraştırıcı. Bu nedenle, sertifikayı şirketler almak yerine kendileri adına alacak danışmanlar tutmakta. Günümüzde bu sertifikayı alan firma sayısının 400 civarında olduğunu düşünürsek önünüzde geniş bir market bulunuyor.
Yetkilendirilmiş yükümlülük sertifikasının öncelikli faydaları ise şu şekilde; sertifikaya sahip olan firmalara çeşitli maddi avantajlar sağlarken bakanlığın da işlemleri en az bürokrasiyle yapmasını sağlar. Bununla beraber, sistem ilk etapta belli bir standardın üzerindeki firmaları kapsamakta. Zaman içerisinde sistem tam olarak rayına oturdukça daha geniş kapsamda firmalara da sertifikayı alma imkanının sunulması planlanıyor. Sizlerin bu konudaki kariyer olanağı ise; danışman olarak firmaların bu sertifikayı almasını sağlayabilirsiniz. Elbette bunun için sıkı bir hazırlık döneminden geçmeniz gerekiyor. Örneğin, bir firmanın Yetkilendirilmiş Yükümlülük Sertifikası alması için bakanlığın 115 maddesini uygulaması gerekmekte. Danışmanlar da bu maddelerin firmalara uygulanması için bir nevi proje yöneticisi gibi süreci takip edip yönlendirmeler yapmakta. Ayrıca elbette bu süreçte yaşanacak gelişmeleri anlık olarak öğrenmek için Resmi Gazete’yi düzenli bir şekilde takip etmeniz de önemli.
Dış ticaret ve lojistik gibi sektörler geliştikçe pek çok yeni mesleği de beraberinde getirecek. Bu meslekler bazen özel sektör bazen de kamu kuruluşlarındaki ihtiyaçları kapsayacak. Bu yeni mesleklerin çoğunlukla dijital tabanlı olacak olması ise sizler için önemli bir fırsat sunuyor. Yetkilendirilmiş Yükümlülük Sertifikası’daki dijital tabanlı maddelerin içeriğini düşünecek olursak bu fırsatlar şimdiden oluşmaya başladı aslında. Fikir oluşturması açısından, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın sertifikayı almak için uygulanmasını istediği maddeleri ekteki linkten inceleyebilirsiniz:
http://risk.gtb.gov.tr/data/51e79f02487c8e16fc275d3d/YYS_Kitapcik_03.07.2014.pdf
Comments