İletişim Becerilerinizi Geliştirmek İçin İşinize Yarayabilecek 3 Strateji
- Mücahit Sakar
- 2 May 2019
- 2 dakikada okunur

1) Gerektiğinde Mış Gibi Yapmak: Bunu söylemek biraz üzse de maalesef, bazen insanlarla iletişim halindeyken mış gibi yapmanız gerekiyor. Çünkü çok fazla muhabbetinizin olmadığı biriyle konuşurken onu eleştirmeniz pek hoş karşılanmayabilir, bu nedenle yaptıklarının normal olduğunu kabullenip “söyledikleriyle ilgiliymiş” gibi yapmanız gerekiyor. Bunun aksini yapıp söylediklerini umursamadığınızda ya da geçiştirmeye çalıştığınızda bu sefer karşı taraf kendisini kötü hissedip sizinle arasına mesafe koyabiliyor. Bu nedenle bazen sizi bunaltan ya da size gereksiz gelen şeyler söylediğinde bile karşı tarafı “mış gibi yaparak” idare etmeniz size iletişim becerisi anlamında kazanç sağlayacaktır.
2) Tanıdığınız Herkese Gördüğünüzde Selam Vermek: Geçtiğimiz yıla kadar bunu bir tek benim çok önemsediğimi düşünürdüm fakat aslında herkes için önemli problemlerden biri olduğunu fark ettim. Pek çok kişi ya kulaklık takıp fark etmediği ya gerçekten selam vermeye gerek duymadığı için çevresindeki insanları es geçmekte. Oysa ki bu durum çok temel bir iletişime giriş konusudur. Siz geniş kitleleri etkilemek, insanlar tarafından saygı duyulmak istiyorsanız işe ilk başta en yakın çevrenizden başlamanız gerekir. Bu nedenle, yaşadığınız çevrede ya da bir etkinlikte vs. tanıdık birilerini gördüğünüzde selam verip hal-hatır sorma alışkanlığını edinin. Bu davranış, karşı tarafla birbirinize aşina olmanızı sağlayacaktır. Hayatın ne zaman ne getireceği hiç belli olmuyor, bu aşinalık bir şekilde ikinize de fayda sağlayacaktır.
3) Önemli Günlerde Kutlama ya da Destek Amaçlı Aramak: Networkle ilgili bir yazımızda benzerine değinmiştik fakat bu biraz daha farklı. Burada mail ya da mesajdan ziyade direkt arama alışkanlığı önemli. Mesaj çok çabuk tüketilebilir bir şey ve bu nedenle kimsenin gözünde o kadar da önemli bir olay değil. Bunun yerine az-çok muhabbetiniz olan insanları arama alışkanlığını da edinmeye çalışın. Artık yaşıtınız olan insanların hayatını bir şekilde Instagram’da görebiliyorsunuz, mesela doğum günü paylaşımından sonra hikayeye cevap atmak yerine arayıp 2-3 dakika konuşarak kutlamak karşı tarafta çok daha büyük bir etki yaratacaktır. Hikayeye atılan cevaba yazılan bir emojiyle o kutlamanın etkisi geçiyor çünkü. Aradığınızda ise o sesin etkisi insanda kalıcılaşıyor. Bunu herkese olmasa bile en azından düzenli iletişim kurduğunuz okul ve iş arkadaşlarınıza, çeşitli kulüplerden derneklerden tanıştığınız insanlara yapmak onlarla güzel bir bağ kurmanıza olanak sağlayacaktır.
Aynı şekilde "kara haber tez duyulur" sözümüzde de belirtildiği gibi, insanlar yakınlarını kaybettiğinde bu durum kısa sürede çevrede yayılıyor. Bu gibi haberler aldığınızda da mesaj yerine arayıp taziye mesajını ileterek ihtiyacı olup olmadığını sormak çok değerli. Biraz klişe gibi gözükse de o acıyı yaşayan insan bir dayanak noktası arıyor, mesaj bu etkiyi yaratamamakta.
NOT: Başsağlığı amaçlı arama yapıldığında olayın nasıl gerçekleştiğini sormak yaygın yapılan ve yanlış bir davranıştır. Bu aramalardaki amaç, karşı tarafın hislerini paylaşmak olmalıdır. Paylaşmak istediğiniz güzel hislerin karşı tarafa geçmesi açısından bu noktaya dikkat etmenizi öneririz.
Comments