top of page

İlk Görüşmede Nelere Dikkat Etmelisiniz?



YAPMANIZ GEREKENLER:

1) Proaktif Bir Dinleyici Olun: Sadece dinleyici olmak ilk görüşmede yeterli olmayabilir çünkü karşı taraf da sizi tam olarak tanımadığı için söyleyeceği çok fazla şey olmayacaktır. Bu noktada proaktif olmak keyifli bir diyalog kurmanızı sağlayabilir. Proaktifliğin buradaki anlamı; karşı tarafın hamle yapmasını beklemeden konu açıp karşı tarafın o konuda bir şeyler anlatmasını sağlamak. Tabi burada dikkat etmeniz gereken nokta, açtığınız konuların karşı tarafta geçerliliği olması gerekiyor. Bunun için mümkün olduğunca teknik olmayan konularda konuşmanız iyi bir tercih olacaktır.


2) Neleri Sevdiğini Sorun: İnsanların konuşmayı en sevdiği konulardan birisi, hobileri ve araştırmaya ilgi duyduğu konulardır. Dolayısıyla bu alana bir atıfta bulunduğunuzda hem karşı tarafın zevklerini öğrenebilir hem de sohbet konusu açabilirsiniz.


3) Negatif Cümlelerden Kaçının: İlk konuşma insanlarda önemli izler bırakır. Bu nedenle hayatınız ya da genel olarak çeşitli konularda sürekli negatif cümleler kurduğunuzda karşı taraf bir süre sonra sıkılacaktır. İnsanlar kendi arkadaşlarının dertlerini bile zor dinlerken ilk kez tanıştığı birinin sürekli bir şeylerden dert yanması muhtemelen kimsede iyi bir izlenim bırakmayacaktır.


4) Diyalog Esnasında Telefonunuzdan Uzak Durun: Bu durum çok fazla önemsenmiyor gibi olabilir fakat birisiyle konuşurken onun yüzüne değil telefona bakmak, belki de günümüz iletişim biçimlerinde en kaba hareketlerden birisi. Çünkü bu yaptığınızla karşı tarafa adeta “sen konuşuyorsun fakat bu benim gram umrumda değil” mesajını veriyorsunuz.


YAPMAMANIZ GEREKENLER:


1) Ne İş Yaptığını İlk Olarak Siz Sormayın: Bu maddedeki temel düşünce, karşı tarafın kendisini kötü hissetmemesi. Şu anda yaklaşık 4 milyon işsiz bulunuyor, ayrıca çalıştığı işte durumu belirsiz olan pek çok insan var, dolayısıyla insanlar bu detayları çok fazla dile getirmek istemezler. Eğer size soruyorsa bu problem yaşanmayacaktır, o durumda siz de sorabilirsiniz tabi.


2) Futbol ve Siyaset Gibi Konulara Girmeyin: Bu iki konu yurt dışında rahatlıkla konuşulabiliyor fakat maalesef ülkemizde hassas bir yere sahipler. Karşınızdaki insan objektif bakmaya çalışsa bile tuttuğunuz takım ya da oy verdiğiniz partiden dolayı size önyargıyla bakabilir, tam tersi olarak sizin de ona aynı şekilde yaklaşabilme ihtimaliniz bulunuyor. Bu nedenle -en azından ilk görüşmede- futbol ve siyaset tercihlerine yönelmemeniz önemli. Karşı taraf size soruyorsa –aranızdaki diyaloga bağlı olarak değişmekle birlikte- cevabı verip konuyu geçiştirin.


3) Karşı Taraf Söylemeden “Sen” Kalıbını Kullanmayın: Bu durum aslında biraz kritik. Örneğin, hitap şeklinde bir saygısızlık bulunmuyorsa ilk kez görüştüğüm birinin “sen” diye konuşması benim için çok problem olmaz fakat pek çok insan bunu saygısızlık olarak nitelemekte. Bu nedenle, karşı taraftan hamle gelene kadar “siz” şeklinde hitap etmeniz daha uygun olacaktır.


4) Sürekli Olarak Kendinizden Bahsetmeyin: Bu maddde ise yapmanız gerekenlerdeki ilk maddeyle bağlantılı. İlk görüşmede konu başlatmak güzel olsa da bu konuyu hep kendi üzerinizden açmanız ve sürekli olarak kendi olaylarınızı anlatmanız kötü bir izlenim bırakacaktır. Kendi hikayelerinizi geri planda tutup, bir örnek anlatırken ya da karşı taraf sorduğunda ön plana çıkarmanız ikiniz arasındaki iletişimin daha iyi temellerle oluşmasını sağlayacaktır.

 
 
 

Comments


  • Facebook Clean
  • White Instagram Icon
  • Twitter Clean
bottom of page