İnsanlarla İlk Görüşmenizdeki İzlenim
- Mücahit Sakar
- 28 Mar 2019
- 2 dakikada okunur

Beynimiz pek çok konuda bizden bağımsız olarak kararlar alır. Bu kararları isteyerek aldığımızı düşünsek de aslında oto-kontrol mekanizması kendi dinamiklerine göre karar verir. İlk görüşmedeki izlenim de bu doğrultuda oluşmakta. Birisiyle ilk kez buluştuğunuzda genel olarak görünüşü, tavırları ve söyledikleriyle 10-15 dakika içinde sizde bir puanlama oluşturur. Bu puanı sonradan yükseltmek mümkün olabilir fakat genellikle aynı şekilde kalır. “Sebebini bilmiyorum ya, ona kanım ısınmadı.”, “İyi biri gibi ama kafa yapısı bizden farklı.” gibi cümleler de bu ilk görüşmenin çıkardığı sonuçlardan ikisi.
Sadece sosyal ilişkiler değil, iş hayatında da bu durum böyle. İş mülakatına gittiğinizde her şeye ilk dakikalarda karar verilir. “Biz değerlendirip size dönüş sağlayacağız.” diyen birisi sizin hakkınızda çoktan olumlu ya da olumsuz karar vermişti aslında. Bu ilk görüşme anlarını kendinize çevirmek için ise, bir stil yaratın. Bu stil sadece kıyafeti değil genel davranışları ve konuşma akışını da kapsamakta. Benim bu konuda kullandığım strateji, ilk görüşmede klişelerin dışında ve özel olmayan sorular sormak. Bu sayede karşı taraf aramızdaki diyaloga değer verdiğimi hissedebiliyor. Bu görüşme bir İK çalışanıyla yapılıyorsa yetenek yönetici, kurumiçi girişimcilik gibi konuları sorarken sosyal hayatımdaki sorularım ise fark yaratan zevklerini keşfetmeye dönük oluyor. Reggae dinlemesi, sosyal sorumluluk alanında tematik bir projede görev alması, okul ya da iş hayatında bir konuda ödülünün olması.. İnsanlar bu şekilde kendilerini farklı gördükleri konularda konuşmayı sever, bu da sizinle ilgili ilk görüşlerinin olumlu olmasını sağlamakta.
İnsan beyni belli algoritmalara göre karar verdiği için onu ikna etmek biraz daha kolaylaşabiliyor. Yeter ki belli bir strateji dahilinde, kendi tarzınızı ve insanların beklentilerini sentezleyin. Sadece kendi tarzınıza göre hareket etmeniz bazen ilk görüşte itici bir görünüm sağlayabilmekte. Burada elbette ölçüye dikkat etmelisiniz. İnsanların beklentilerini yapmakla mış gibi yapmak farklı şeyler, ikincisinden uzak durmanız gerekiyor. Fark yarattığı konuları keşfetmek için sorduğunuz sorular beklentileriyle ilgiliyken, sürekli olarak senin için değerli olduğunu söylemek mış gibi yapmaya girer ve ilk görüşmede size karşı fazlasıyla negatif bir izlenim uyandırmasına neden olur.
Comments