top of page

İnsanların Yalan Söylediğini Nasıl Anlayabilirsiniz?

1) Mevcut Rutinlerinin Dışında Hareket Etmeleri: İnsan, yapısı gereği mevcut düzenini benimseyen ve konfor alanının dışına çok fazla çıkmak istemeyen bir varlıktır. Bu nedenle konfor alanına çıktığında muhtemelen onun arkasında bir sebep bulunur. Eğer çevrenizdekiler de bir anda böyle bir değişime sahipse arkasında sebep vardır. Siz bunun sebebini sorduğunuzda “içimden geldi, bir sebebi yok” gibi cevaplar veriyorsa bilin ki sebebini sizden saklıyor. Onun o değişikliği yapmasını sağlayan bir takım olaylar her zaman bulunmaktadır.


2) Sorunuza Cevap Verme Biçimleri: Bu başlık özellikle ikili ilişkilerde ön plana çıkmakta. Karşı tarafa önceki ilişkileriyle ilgili ya da üçüncü kişilerle kendisi arasında geçen sorular sorduğunuzda sakin bir ses tonuyla “evet, hayır” gibi cevaplar yerine “Ne alakası var yaaa, neyi böyle kuruntu yapıyorsun” gibi çıkışmalar yapıyorsa yalan söyleme ihtimali yüksektir. Çünkü bu gibi anlarda karşı tarafın sürüngen beyni içgüdüsel olarak tehdit algılayıp refleks verme ihtiyacı hisseder. Dolayısıyla soğukkanlılık kaybedilir ve yalan söylendiğini hissettiren cevap verme biçimleri sergilenir.


3) Gereksiz Detaylara Değinme Çabası: Bu durum da özellikle etkinlik organize edilirken yaşanmaktadır. Eğer plana dahil olamayacak arkadaşınız bahane olarak sürekli bir şeylerin detayını anlatıyorsa yalan söylediğinden şüphe edebilirsiniz. Çünkü o anlarda kendisini ispatlama isteği içindedir ve bunu da detaylarla süsleyerek yapacağını düşünür. Gerçekten önemli bir işi çıkan ise bunu ana hatlarıyla söyleyerek affınıza sığınır ve sizin de mağdur olmamanızı istediği için ekstra buluşma opsiyonları geliştirir.


4) Olayları Tesadüfle Açıklamaları: Bu da genellikle sevmediğiniz birden fazla olayın arkadaşınız nedeniyle yaşanması sonucu oluşur. Onları kendi hatasıyla açıklamak yerine tesadüf diyerek tanımlar çünkü aslında hata değil, alttan alta kendi isteğiyle gerçekleştirmiştir. Elbette hayatımızda çeşitli tesadüfler yaşansa da aslında çoğu, altyapısı önceden hazırlanan durumlardan oluşmaktadır.

5) Jest ve Mimikler: Ufak detaylarda bu biraz daha zor olabilir fakat etkisi büyük olabilecek yalanlarda insanlar normalin dışında jest ve mimiklerde bulunabilirler. Yalan cümle kurarken gözlerini ovuşturmak, burnunu kaşımak ya da elleriyle oynamak bunlardan bazıları. Elbette bunu bir bütün olarak değerlendirmeniz gerekiyor. İnsanlar sadece o anda canları istediği için de bu hareketleri yapmış olabilir. Burada kast edilen, şüpheli cümleleri kamufle etmek için yapılan davranışları kapsamakta.


6) Konuşma Akışı: Bu madde için, yalanın en çok belli olduğu durumlardan biri diyebiliriz. Özellikle de bir olay ya da hikaye anlatılırken yapılır. Yalanı söyleyen kişi bir şey anlatırken duraksar ve düşünüyormuş gibi yaparak yalanlar ekler. Bu anlarda emin olmak için 1-2 detay sorabilirsiniz. Karşı tarafın reaksiyonu bu şüphenizin doğru ya da yanlışlığını teyit edecektir.



NOT: Elbette her insanın kendine has yapısı ve davranışları bulunmaktadır. Dolayısıyla, yazımızın herkes için geçerli olduğunu iddia edemeyiz. Bu yazı, genel toplumsal gözlemlerin sonucunu içermektedir.

 
 
 

Kommentare


  • Facebook Clean
  • White Instagram Icon
  • Twitter Clean
bottom of page