top of page

İnternetten Eğitim ve Kendini Uzmanlaştırmak


Mevcut eğitim sisteminin geleceğin dünyasını kurgulayamadığı bir gerçek. Bu sadece Türkiye’de değil, dünyanın hemen her ülkesinde geçerli. Çünkü mevcut yetkinlikler okulda öğretilen derslerin ötesinde, uzun süre boyunca üzerinde çalışmayı ve farklı bakış açılarını gerektiriyor. Öte yandan sınıf ortamında yapılan dersler yeni nesil için verimli olmuyor. MIT, Stanford ve Harvard gibi üniversitelerin uzaktan öğrenim (e-learning) sistemlerine yönelmesinin en önemli sebeplerinden biri bu. Bu platformlara MOOC (Massive Open Online Courses – Kitlesel Açık Çevrimiçi Ders) adı verilirken, temel amaç 7/24 videolu olarak eğitim içeriği sunmak. Bu sayede insanlar gece yarısı bile uzmanlaşmak istedikleri alanla ilgili çalışma yaparken yardımcı kaynak bulabiliyorlar.


MOOC platformları kendi başına öğrenme konusunda iyi bir yardımcı olmakla birlikte esas kilit nokta kişinin kendisinde bitiyor. Öğrendiğiniz şeyleri araştırmanın dışında onlarla ilgili yorum yapıp farklı çözümler geliştirebilmelisiniz. Örneğin, UI/UX üzerine dersler alıyorsanız yurt dışından tasarımcıları takip etmeniz ve yeni konseptleri yorumlamanız gerekmekte. Direkt kopyalanan sistemler hiçbir zaman tutmadığı için bunu uyarlayabilmek de ayrı bir yetenek istiyor. Aynı şekilde, bir öğretmen olarak yeni eğitim stratejileri hakkında dersler izleyip araştırmalar yaparak Eğitim Stratejisti olabilirsiniz. Bu da aynı şekilde okulda öğretilmeyen ve kişinin kendi araştırmalarıyla gelebileceği bir nokta. Öte yandan inovasyon artık her işletmenin olmazsa olmazı haline gelse de işletme okullarında inovatif düşünme teknikleriyle ilgili neredeyse kayda değer hiç ders bulunmamakta. İnovasyon üzerine çalışmayı düşünenler de aynı şekilde kendilerini yetiştirerek kendi mesleklerini yaratmak zorundalar.

“Meslekler Yok Olmayıp Şekil Değiştiriyor” adlı yazımızda da belirttiğimiz gibi, mesleklerin kendisi kalsa da zeminleri değişiyor. Bu yeni düzene adapte olmak içinse boşlukları önceden görüp buna göre farklılıklar katmalısınız. Kendi başınıza öğrenmek, bunu en iyi yapabileceğiniz sistemlerden birisi. Elbette bu esnada uzaktan eğitim gibi kaynaklardan yararlanmanız gerekecek fakat esas nokta, sizin motivasyonunuz ve odaklandığınız alandaki çalışmalarınız olacak. Gladwell’in Çizginin Dışındakiler (Outliers) kitabında vurguladığı gibi, bir konuda başarılı olmak istiyorsanız onun uğruna 10 bin saat harcamayı göze alabilmelisiniz. Elbette günümüzde bu zaman, işinizi dijitale entegre edilerek harcanmalı.

 
 
 

Comments


  • Facebook Clean
  • White Instagram Icon
  • Twitter Clean
bottom of page