top of page

İş Mülakatlarında Reddedilmek


Yaptığınız onlarca iş başvurusundan sonra sizi mülakata çağıran firmalar olduğunda içinizde bir heyecan oluşuyordur. Yaptığınız hazırlıklardan sonra mülakatta “biz sizi ararız” gibi bir dönüş almak ise elbette fazlasıyla can sıkıcı. Bu anlarda işsizlik psikolojisinin üstüne bir de reddedilmek sizi daha kötü hissettirse de o döngüden çıkmanızı sağlayacak şey de aslında kendinizi iyi hissetmeniz. Çünkü ancak bu şekilde kendinizi geliştirebilir ve verimli işler çıkartabilirsiniz.


Bu süreçte özeleştiri önemli fakat bunu belli bir ölçüde tutmanız gerekir. Aksi takdirde gereğinden fazla eleştiri, kendinize duyduğunuz güveni sarsabilir. Bu anlarda şu konularda sorgulama yapabilirsiniz: “Ben nasıl bir iş istiyorum?”, “Fark yaratmamı sağlayan noktalar neler?”, “Fark yaratacağım konuda daha önce neler yaptım?”..

Bu sorular, öncelikle ne olmak istediğinize dair kendinizi tanımanıza olanak sağlayacaktır. Kendinizi tanıdığınızda karşı tarafı da ikna edebilirsiniz. Bunun önemi, mülakatlarda reddedilmelerin büyük çoğunluğu karşı tarafı ikna edememekten kaynaklı. Karşınızda oturan İK çalışanı ya da firma sahibi, sizin o işi yapabileceğinize ikna olmak istiyor. Daha önce o alanda tecrübe sahibi olmak önemli bir avantaj olsa da yeni mezunlara yönelik işlerde ikna edebilmesine bakılıyor. Bu nedenle; güçlü olduğunuz alanları keşfetmek, doğru iş mülakatlarına gitmenizi ve olumlu geri dönüşlerin yüksek olmasını sağlayacaktır.


Olumsuz geçen her iş mülakatının sizin için zaman kaybı olduğunu ve hevesinizi kırdığını düşünürsek bu süreçte pragmatik davranmanız gerekiyor. Şu anda bir liste yapın ve kendinizi en mutlu hissedeceğiniz işleri tasvir edin. Bu, direkt olarak meslek unvanı içermese de yapmak istediğiniz işin tanımına dair fikir verecektir. İş başvurularını da bu doğrultuda yaptığınızda, mülakatlardan daha iyi geri dönüşler alabileceğinizi söyleyebiliriz. Elbette bunu söylerken, dış görünüş açısından şık bir görünüme sahip olduğunuzu ve mülakat boyunca iyi bir iletişim kurduğunuzu varsayıyoruz. Bu üç faktör -görünüş, iletişim becerileri ve başvurduğunuz işle ilgili motivasyonunuz- bir arada olmalı.

 
 
 

Comments


  • Facebook Clean
  • White Instagram Icon
  • Twitter Clean
bottom of page