top of page

Kariyer Yolculuğuna Sosyal Medyayla Başlamak

Sosyal medya artık herkes için bir vitrin. Nasıl ki mağazanın vitrinleri insanların dükkana girip girmemesinde karar sebebi oluyorsa, sizin sosyal medyada paylaştıklarınız da insanların sizden bir şey talep etmesini ya da etmemesini sağlamakta. Günümüzde var olan rekabeti düşünürsek bu vitrini iyi kullanmanız gerekiyor. Aksi takdirde alanınızda fark yaratmanız pek mümkün değil. Çünkü piyasadaki firmalar size belli bir alan verip onun dışına çıkmamanızı istiyor. Sosyal medyada bilgilerinizi aktarıp kitle topladığınızda ise elinizde bir güç oluşuyor. Sonrasında bu gücü çeşitli alanlarda değerlendirerek kariyerinize iyi bir başlangıç yapabiliyorsunuz.


Burada dikkat etmeniz gereken nokta ise, kitleyi merkeze alan bir sosyal medya stratejisi belirlemeniz. Örneğin, alanıyla ilgili paylaşımlar yapmak isteyen bir PDR öğrencisi/mezunusunuz. Bu paylaşımları, “İd, Ego, Süper Ego nedir?” şeklinde yapmanız işe yaramaz. Çünkü insanlar tanımı değil hikayeyi merak eder. Alanınızdaki kişiler bunları zaten bildiği için hedef kitleniz çok daralır. Yapmanız gereken, bu kavramları hikayeler üzerinden ele almak. Ya da İnşaat Mühendisliği bölümü için bir örnek verelim: Akıllı baretlerin farklarını anlatmak insanların direkt ilgisini çekmeyebilir. Bunun yerine, geleceğe dair genel bir perspektif çizip burada akıllı baretlere atıfta bulunmalısınız. Çünkü insanlar tanım istediklerinde buna zaten ulaşabiliyorlar. Sizin farkınız, o bilgileri sunuş şekliniz olmalı. Daha önce de belirttiğimiz gibi; artık neredeyse bütün ihtiyaçlar bir şekilde karşılanıyor. Önemli olan, o ihtiyaçların karşılanma biçimi.


Bu noktada şunu belirtmeliyiz; elbette ömür boyu sosyal medyada iş yapmak zorunda değilsiniz. Buradaki mecralar, kendinizi piyasaya sunmak adına bir pazarlama aracı. Burada kitle elde ettikten sonra konuşmacı, danışman, misafir öğretim üyesi gibi çeşitli meslekler yapabilir; sektörünüzdeki firmaların pazarlama ve halkla ilişkiler görevlerini üstlenebilirsiniz. Ayrıca elbette teknik görevlerde de yer almanız mümkün. Tercihiniz ne olursa olsun, sosyal medyayı işi için kullanmayan bir meslektaşınıza göre çok daha önemli bir avantajınız olacak. Son olarak; bu paylaşımları kişisel profilinizden yapabileceğiniz gibi bir marka adıyla da yapabilirsiniz. İkisinin de kendi içinde avantajları ve dezavantajı bulunuyor. Eğer paylaşımları kişisel profilinizden yaparsanız insanlar size karşı belli bir konumlandırma yapacak ve ileride başka meslekleri de aynı şekilde sosyal medya yoluyla yapmanız zorlaşacak. Ayrıca sektörünüz dışında kişisel konularda paylaşım yapmak istediğinizde ise olumsuz dönüşler alabilirsiniz. Tamamen kitleye uymak da sizi bir süre sonra sıkacaktır çünkü bu sefer aslında kitleler sizi dizayn etmiş olacak. Marka adıyla yaptığınızda zaten tamamen sektöre odaklanacağınız için kişisel profiliniz yine kendi istediğiniz şekilde olabilir fakat bu sefer kurumların sizinle birebir iletişime geçmesi kişisel profile göre daha uzun sürecektir. Bu tercihin nesnel bir doğrusu yok, kendi doğrularınıza göre tercihinizi yapabilirsiniz.

 
 
 

Comments


  • Facebook Clean
  • White Instagram Icon
  • Twitter Clean
bottom of page