Kitap İncelemeleri: Otostopçunun Galaksi Rehberi
- Mücahit Sakar
- 14 May 2019
- 2 dakikada okunur

Bu kitabı ilk olarak lisedeki İngiliz kültürüne merak saldığım dönemde okumayı denemiştim fakat açıkçası o dönemde edebiyat benim için “sade ve belli temalara dayanan anlatılar“ gibi bir konumda olduğundan dolayı önemini çok fazla anlayamayıp ikinci seride bırakmıştım. Üniversiteyle birlikte metaforlara ve insanların kendi evrenlerini yansıtmalarına daha fazla merak salarak tekrar okumaya karar verdim. Bu kez kendi yaratıcı düşünme becerimi geliştirmek açısından önemli notlar alarak beş seriyi de tamamlamıştım.
Kitabı artıları ve eksileriyle birlikte ele alacak olursak; ilk olarak bir bilim-kurgu kitabı için fazla uzun olması (yaklaşık 900 sayfa) okurken sıkılmanıza neden olabilir. Ayrıca ince mizahlar çeviri yapıldığında orijinal tadını veremeyebiliyor, bu açıdan da Douglas Adams’ın incelerini tamamen anlamak zorlaşabilir. Tüm bunlara rağmen kendi içinde öyle bir evren oluşturmuş ki; tüm bu detaylara rağmen yaşananları okumak ve o resmin içine girmek isteyebiliyorsunuz. Nitekim Otostopçunun Galaksi Rehberi’nin farklı yönleri sayesinde Radiohead’in Paranoid Android şarkısını yapılış sürecini, Doctor Who’nun çeşitli bölümlerini, Elon Musk’ın düşünce yapısını ve Ekşi Sözlük fikrinin oluşmasını beslemesi bile bu kitabın kendi içinde oluşturduğu yeni dünyanın ne kadar güçlü bir tasvirle anlatıldığını gösteriyor. Bunların yanı sıra “evrende başına gelebilecek en kötü şeyler bile gelse panik yapma”, “cesaret ve aptallık arasındaki dengeyi iyi yakala” gibi mesajları enfes olaylar eşliğinde sunması da verilen mesajların çok daha etkin bir şekilde yerine ulaşmasını sağlıyor.
Bazı forumlarda “okuduğum en iyi kitap” gibi tanımlamalar yapılsa da ben bunun biraz abartılı olduğunu ve kitaba zarar verdiğini düşünüyorum. Çünkü kitabın kendi içinde çok fazla riskleri var –yukarı belirtildiği gibi bir bilim-kurgu kitabı için uzun olması, bazen yerel mizahların diğer dillerde o kadar da komik gelmemesi gibi- ve bu nedenle bana kalırsa Otostopçunun Galaksi Rehberi’ni iyi ya da kötü olarak yorumlamak yerine biraz daha özel bir yerde konumlandırmak gerekiyor. Eğer kendinizi Douglas Adams’a bırakıp onun direktifleri doğrultusunda okursanız kitabın sonunda sizi düşünce yapısı açısından farklı bir noktaya taşıyacağını düşünüyorum. “Bir kitap okudum hayatım değişti” gibi bir şey değil tabi bu, farklı düşünmek için iyi bir adım atmak sadece.
Comments