top of page

Oyunlaştırma ve Gelecek


Aslında oyunlaştırma (gamification) kavramına toplum olarak çok da uzak sayılmayız fakat iş dünyasında yeni bir terim olarak karşımıza çıktığı için bir yabancılık hissedilebiliyor. Oyunlaştırma genel anlamıyla; anlatılmak istenen bir şeyi ya da verilmek istenen bir mesajı var olandan daha farklı ve oyun tekniğiyle anlatmaya dayalı olan bir strateji. Oyun tekniği aslında biraz soyut kalabilir keza bu teknik lego, şarkılarla ifade ya da daha farklı pek çok şekilde uygulanıyor; bu tamamen kişinin kendi yeteneklerine ve konuyu anlatma şekline bağlı. Sizlerin burada yapabileceği ise, oyunlaştırmayı bir yetkinlik olarak yetenek çantanıza eklerseniz bununla ilgili eğitim ya da workshoplar düzenleyebilirsiniz.


Yukarıda oyunlaştırma kavramının aslında bizlere uzak olmadığından bahsetmiştik, ilk olarak onunla başlayalım. Üniversite sınavlarına hazırlanırken özellikle de Edebiyat ve Coğrafya derslerinde yapılan o stratejiyi hatırlayın. Yazar-eser ya da doğal madenlerin çıkarıldığı yerleri ezberlemek için pek çok öğrenci o dönem çeşitli tekerlemeler ve/veya kelime oyunları türetmiştir. Bunlar, o dönemde ezber yapmayı kolaylaştıran en yaygın tekniklerden birkaçıydı. Bu teknikler, temel düzeyde de olsa birer oyunlaştırma örneği. İş hayatındaki yansıması ise dijital oyunların gelişimiyle birlikte oluşmaya başladı. Bu pazarın her geçen yıl daha da büyüyor olması pek çok büyük şirketin dikkatini çekti ve Microsoft ilk adımı atarak Minecraft’ı 3 milyar dolara satın aldı. Buradaki amacı Minecraft’ı eğitim sektöründe kullanmaktı. Çünkü şu bir gerçek ki, mevcut eğitim düzeni bu değişim dünyasında sürdürülebilir değil. Benzer örneklerden yola çıkacak olursak; CS:GO’nun İngilizce bilgisine, Assassin’s Creed’in İspanyol tarihi birikimine dair katkısı gösterdi ki eğitimin geleceğini dizayn ederken dijital oyunların etkilerinden faydalanılabilir.


İş dünyasında yapılan da bu temel üzerine farklı birikimlerin inşa edilmesiyle oluşuyor. Örneğin İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin yakın zamanda yaygınlaşacağını söylediği “plastik şişe getir, ücretsiz biniş yap” uygulaması da bir yönüyle oyunlaştırma örneği. (Burada oyunlaştırma olan kısmı insanları harekete geçiriyor olması.) Aslında oyunlaştırmada 3 temel nokta var:


1) İnsanları harekete geçirmek

2) Problemleri doğru tanımlamak

3) Farklı düşünmek


Bu üçünü bir araya getirdiğinizde bir süre sonra oyunlaştırma tekniğini uygulamış oluyorsunuz. Burada sizlerin yapabileceği ise öncelikle oyunları (dijital+analog) inceleyip bunları anlatmak istediğiniz konu başlığına nasıl uyarlayabileceğiniz üzerine düşünmek olmalı. Tabi bu düşünme aşamasında yukarıdaki üç maddeden yola çıkmalısınız. Bunu düzenli olarak yaptığınızda muhtemelen bir süre sonra aşinalık kazanacaksınız ve artık olayları birbirine daha rahat entegre ederek bunun uzmanlığına eriştiğinizi hissedeceksiniz.

 
 
 

Comments


  • Facebook Clean
  • White Instagram Icon
  • Twitter Clean
bottom of page