Peak Reklamı ve Sonrası
- Mücahit Sakar
- 19 Şub 2019
- 2 dakikada okunur

Dün akşam ana akım bütün kanallarda iş ilanı için reklam veren Peak, üç dakikalık reklamla dijital medyayı salladı. Reklamın bu kadar ses getirmesinin birçok sebebi vardı. İlki, kodlardan oluşan bir bildiri olması ve bütün kanallarda aynı anda yayımlanmasıydı. Reklamın başlarındayken bir sigorta reklamıymış mesajı verip sonra ansızın keserek ilana geçmesi de izleyicileri şok etti. Bu süreçte arkadaki sesin ve müziğin gizemi de aynı şekilde insanları cezbetti. Bütün bunlar birleşince ortaya herkesin konuştuğu bir reklam çıktı. Twitter’da sponsorsuz olarak hashtag ile bir numaraya çıkan Peak, ekşi sözlükte de konuşulan trendler arasına girdi.
Bütün bu unsurlar birleşince dün akşam her şey tam da Peak’in istediği gibiydi. Halkla ilişkiler çalışması karşılığını vermişti. Tam bu esnada gündeme bir haber düştü: Reklamın konsepti Audi’den çalıntıydı. Hem de müziğinden içeriğin düzenlenme şekline kadar. Bu durum, şirketin arkasına aldığı rüzgarın tersine çevrilmesine neden oldu. Bugün konuyla ilgili Twitter’dan açıklama yapan firma, bu durumu seyirciyle birlikte öğrendiklerini ve bunun ajanstan kaynaklı olduğunu belirtti. Ayrıca firma tarafından reklamın durdurulduğu da duyuruldu. Dün akşamdan bu yana yaşanan durumu bir vaka analizi örneği olarak ele alırsak pazarlamayla ilgilenenler için pek çok önemli nokta bulunuyor.
İlk olarak, firmanın medyayı kullanım şekline bakalım. Daha önce kanallarda hiçbir reklam yayınlamamış olan Peak, ilk reklamıyla istediği popülerliği yakaladı. Hedef kitlesi ağırlıklı olarak 35 yaş altı olduğu için, onların en çok zaman geçirdiği mecralardan Twitter ve Ekşi Sözlük’te kendisini viral yolla duyurdu. Bu açıdan yaratıcı düşüncenin önemini çok iyi göstermekte. Eğer mevcut bir işi, kalıpların dışından bir konseptle yaparsanız bu size olumlu geri dönüşler sağlayacaktır. Ayrıca sponsorlu reklamlar yerine doğal içerik üretiminin ne kadar önemli olduğunu da gösteren bir çalışmaydı. Sosyal mecralarda sponsorlu reklamlar veren pek çok firma yerine bugün Peak’in konuşulması, her zaman doğal etkileşime öncelik verilmesi gerektiğini hatırlatıyor.
Ele alınması gereken bir diğer konu ise Peak’in bugünkü kriz yönetimi. Sessiz kalmak ya da inkar etmek, Peak’in oluşturduğu imaja daha fazla zarar verebilirdi. Bunun yerine bir kabulleniş mesajı yayınlayarak en azından kitlenin samimiyet duygusunu yanına aldı. Bu da başka bir boyutuyla sizler için vaka örneği. Eğer dijital medyada iyi anılmak istiyorsanız samimiyet her şeyden önce gelmektedir. Öte yandan, pazarlama departmanının önemi de bu süreçte ön plana çıktı. Ajans seçimi ve ajansın yaptığı çalışmanın tekrar kontrol edilmesinin, pazarlama departmanının daha da odaklanması gereken görevler olduğu anlaşıldı.
Tüm bileşenleri toplayacak olursak, yaşanan sıkıntılara rağmen Peak için başarılı bir süreçti. Özellikle bugün sergiledikleri duruş, marka değerine uzun vadeli zarar gelmemesini sağladı. Yaratıcı içerik hazırlamanın önemini bizlere uygulamayla gösterirken, bunun özgün olması gerektiğini de aynı şekilde hatırlattı.
Comments