top of page

Satış Teknikleri - VI: Kendi Yıldızlarınızı Yaratın

Rekabet koşullarının bu kadar yüksek olduğu bir dönemde ön plana çıkmanın öncelikli yollarından birisi bilinirliği artırmak. Bu bilinirliği artırmanın en pratik yolu ise sosyal medyada alanınızla ilgili içerik üreten yıldızlar yaratmaktan geçiyor. Bu iki açıdan önemli:


1) Daha fazla kişi tarafından tanınması ve böylece potansiyel müşterinin artması


2) İçerik yıldızları sayesinde genç kitlenin firmayı bir marka olarak benimsemesi ve orada çalışmak istemesi


Öncelikle içerik yıldızları yaratmayı açalım. Burada kast edilen; ürün, hizmet ya da servis satışı yapan firmanın Instagram ve Youtube kanallarında da bir senaryo doğrultusunda ilerlemesi. Kullanıcıların evlerine tesisatçı çağırabildiği bir mobil uygulamanın kurucusundan Etiler’de sosyeteye yönelik açılan restoran sahibine kadar herkes bu durumu kendi içinde yaratabilmeli. Örneğin, o mobil uygulamadaki tesisatçılar sadece iş ortağınız değil aynı zamanda içerik yıldızınız olmalı. T dirseğin ne olduğunu, kör tapanın ne işe yaradığını anlatabilir mesela. Bu şekilde 101 temalı video serisi yapmak o tesisatçının kendi kitlesini yaratmasını sağlayacaktır. Aynı şekilde bir başka tesisatçı da akıllı evlerin bu tesisat sistemlerini nasıl etkilediğini ve gelecekte bu sistemlerin nereye doğru evrileceğini anlatabilir. Genel Youtube içeriklerine göre niş bir pazar gibi görünebilir fakat sizi izleyen kişileri potansiyel müşteri haline getirebiliyorsunuz. Aynı şekilde; bir restoran açtığınızda oradaki dokuyu, mekanın hikayesini ve işlerin inceliklerini çalışanları ön plana çıkartarak sunabilirsiniz. Böylece onlar bireysel olarak markalaşırken sizin de kurumsal markalaşmanıza katkı sağlarlar. Üstelik kendilerini firma için değerli hissetmeleri sayesinde verimlilikleri de artacaktır.


Bunu uygulamak için ille de firma açmanıza gerek yok, kişisel olarak da yapabilirsiniz. Tarih okuyan biri olduğunuzu varsayalım. Normalde bu ülkede tarih okumak “işsizlik belirtisi” olarak görülür, oysa ki bu böyle değil. Şehrin pek çok “underrated” (hak ettiği değeri görmeyen) mekanına gidip onların önünde anlatımlar yapabilirsiniz. Örneğin Üsküdar’da yer alan Cemil Molla Köşkü’nün bugüne kadar büyüyen nefis bir hikayesi var ve bunu çoğu insan bilmez. Kuzguncuk halkının önemli bir kısmı bunu bilse de oraya dışardan giden birisi bunu pek bilmez. İstanbul’da bunun gibi yüzlerce eser bulmak mümkün. Bunları iyi bir hikayeleştirme tekniğiyle anlattığınız takdirde siz de bir süre sonra kitle yakalayabilirsiniz. Sonrasında gerekli izinleri alıp gruplara yönelik şehir turları, hikayeleştirme workshopları vb. pek çok fırsatı elde etmeniz mümkün. Kimse gidip de herhangi bir Tarih mezununa “bana İstanbul’un tarihi musluklarını anlat” demez fakat kitlesi olan bir Tarih mezunu bunu yaptığında pek çok kişi onun etkinliğine katılır.


İster bireysel olarak bir şeyler yapın, ister kurumsal. Her şekilde kendinizi dijital dünyada tanıtmanız gerekiyor, çünkü dünya sürekli olarak değişiyor. Göz polikliniklerine görüntüleme cihazı satan firma olarak “benim zaten piyasam var” diyerek bunu gerekli görmeyebilirsiniz fakat bir sonraki evrede geleceğin mühendislerinin, işletmecilerinin, tasarımcılarının sizi özellikle çalışmak isteyecekleri firma olarak istemesi gerekiyor. Ürün satışlarını belli bir seviyeye getirdikten sonra tıpkı Microsoft, Google, Apple gibi tamamen kendinizi markalaştırmaya yönelik stratejiler geliştirmelisiniz. Çünkü yeni dünya düzeninde durmak yok, ya daha ileri ya da daha geriye gidiyorsunuz. İşte mevcut çalışanlarınız aynı zamanda dijitalde içerik yıldızları olarak buna ulaşmanızı sağlayabilir.

 
 
 

Comments


  • Facebook Clean
  • White Instagram Icon
  • Twitter Clean
bottom of page