Savaşlar Artık Dijital Dünyada
- Mücahit Sakar
- 10 Mar 2019
- 2 dakikada okunur

Uluslararası İlişkilerin tarihine baktığınızda her dönemde geleneksel savaşların olduğunu görebilirsiniz. Aslında diplomasinin tarihi de bu savaşların bitişini taçlandırma üzerine kurulu. 2000’lere kadar devam eden bu durum artık farklı bir boyuta evrilmeye başlıyor. Eğer uluslararası ilişkiler alanında çalışmak istiyorsanız bu durum sizi yakından ilgilendiriyor. Çünkü şu anda bile bu konuda yaşanan pek çok gelişme var ve yakın zamanda bunların çok daha geniş bir alana yayılması bekleniyor.
Öncelikle konunun altyapısını anlatarak dijitalleşme kısmına giriş yapabiliriz. Dünya, son 50-60 yıldır savaşların sadece insan gücüyle kazanılamayacağının farkındaydı. Bu nedenle sürekli olarak siber çalışmaları insan gücüne entegre etme isteğindeydiler. Gelinen noktada ise artık insan gücüne olan ihtiyaç da minimuma inmiş durumda. Sınırlar daraldığı ve ülkeler arası iletişim saniyeler içinde kurulabildiği için bir yere gidip işgal etme durumu bitme noktasında. Bunun yerine, ülkeler birbirini dijital yollarla zayıflatma isteği içindeler. Üstelik bunu yaparken mümkün olduğunca random (belirsiz) kimlik kullanmaya çalışıyorlar. Bu sayede yapılan saldırılar kalıcı etki yaratırken failleri daha kısa sürede kaybolabiliyor. Bazen mesaj vermek isteyen ülkelerin bilerek iz bıraktıkları da oluyor. Donald Trump’ın seçim sürecinde Rusya’nın süreçte yer alması olasılığı, konuyla ilgili en iyi örneklerden birisi. Olasılık diyoruz çünkü halen belirsizliğini koruyan bir konu. Öte yandan, dijital kanallarda dönen dış ticaret işlemleri de zaman zaman çeşitli saldırılara maruz kalmakta. Bu da aynı şekilde uluslararası ilişkilerin çalışma alanlarından birisi.
Önümüzdeki yıllarda artık süreç tamamen dijitale yönelecek ve olası krizler de dijital mecralardaki anlaşmazlıklardan kaynaklanacak. Bu bazen seçimlerin başka bir ülke tarafından suistimal edilmesi, bazen de ülkedeki güvenlik stratejilerinin izinsiz kullanımı gibi nedenlerden kaynaklanacak. Bu gibi olası vaka analizlerini şimdiden incelemek, size geleceğe dair bir bakış açısı sunacaktır. Bu bilgilerinizi kişisel olarak yapabileceğiniz danışmanlıkların yanı sıra düşünce kuruluşlarında ya da çeşitli kamu kurumlarında görev alarak mesleğiniz haline getirebilirsiniz. Özellikle bir bölgeye odaklanıp oraya yönelik gelişmeleri takip etmek, konuyla ilgili başlangıç için iyi bir adım olabilir.
コメント