top of page

Staj Sürecinde Fark Yaratmanızı Sağlayacak 5 Özellik



1) Mümkün Olduğunca Herkesle İletişim Kurmak: Özellikle de zorunlu staj durumlarında, gittiğiniz firmadakiler stajyerleri isimleriyle değil stajyer olmalarıyla hatırlar. Bunun önüne geçmenin yollarından biri ise, gördüğünüz insanlara ilk olarak kendinizi tanıtıp gördüğünüzde selam verin. Sizinle aynı birimde olmasalar bile bu çok değerli. Farklı birimlerde çalışanlar, belki firmaya o günlük ziyarete gelen birileri, diğer stajyerler, çay ve temizlik işlerine bakan ablalar.. Siz onlarla iletişim kurdukça sizi “stajyer” olarak değil, isminizle hatırlayacaklar. Bu durum belki direkt katkı vermeyebilir fakat endirekt olarak çok büyük kazanımlar sağlayacaktır. Kadrolu çalışmasanız bile firmayla bağınız oluşacak, hayatınıza pek çok yeni insan girecek ve kendinizi liderliğe adım atıyormuş gibi hissedeceksiniz. Çünkü liderliğin başlıca gerekliliklerinden biri, çevredeki herkesin saygı duyduğu ve hatırladığı biri olmaktır.


2) Kendi Bilgilerinizi Ön Plana Çıkarmak: Tabi ki uygulamalı eğitim teoriden çok daha farklı, bu nedenle staj deneyiminde bambaşka deneyimler elde edeceksiniz fakat hali hazırda sizin de bölümle ilgili bir birikiminiz var, staj sürecinde bunu ön plana çıkarmalısınız. İnsanlar sizin oraya sadece stajı yapmış olmak için değil, bilginizi paylaşmak için de geldiğinizi hissetmeli. Tabi bu süreçte ölçülü olmak da büyük önem taşımakta. “Ben zaten her şeyi biliyorum” gibi değil, “Ben bir şeyler biliyorum ve burada bunları da paylaşıp yeni şeyler öğrenmek istiyorum” düşüncesiyle hareket etmek gerekiyor.


3) Gözlem Yeteneğinizi Kullanmak: Staj süreci, iş hayatına hazırlıkta en kritik eşiklerden biridir. Bu bir aylık süreçte firmadaki mevcut düzeni az-çok anlayabilirsiniz. Çalışanlarla yöneticiler arasında nasıl bir iletişim var, mevcut teknik ve idari işler nasıl ilerliyor, çalışanların birbirine yaklaşımı nasıl? Bu bir aylık süreçte mevcut soruların yanıtlarını bulabilirsiniz. Bu yanıtlar, iş hayatında kendinizi nasıl bir yerde konumlandıracağınızla ilgili size ipuçları verecektir.


4) Yöneticileri Birer Mentor Olarak Görüp Bunu Onlara Hissettirmek: Her ne kadar bazıları soğuk olabilse de yöneticiler sizin girmeye çalıştığınız yola muhtemelen 10-15 hatta 20 yıl önce girmiş insanlar. Bu nedenle ellerinde çok güçlü bir tecrübe havuzu bulunuyor. Bu staj sürecinde onları birer mentor olarak görüp tecrübelerini birer vaka analizi olarak anlatmaları için teşvik edin. Çünkü iş hayatında geçirdikleri yıllarda muhtemelen onlarca kriz yönetimi gördüler, bunlar karşısında bazen çok başarılı bazen de başarısız çözümler geliştirdiler/geliştirilmesine tanıklık ettiler. Bunu direkt olarak yaşayan birinden dinlemek öğrenme sürecinize muazzam katkı yapacaktır. Sizler dijital çağın içerisindeki nesil olarak muhtemelen onlardan farklı olarak dijitale dayalı işler yapacaksınız fakat yine de o kriz süreçlerini ve ekip yönetimlerini dinlemek kıymetli. Mentor olarak gördüğünüzü hissettirip tecrübelerini dinlemek istediğinizde zaten çoğu bu ilginize sevinip pozitif yaklaşacaktır.


5) Staj Sürecinin Sonunda Referans Mektubu Almak: Yukarıdaki dört maddeyi uyguladığınızda verimli bir staj süreci geçirmiş olacaksıınz, şimdi sıra bu verimliliği taçlandırmakta. Sonraki dönemde gideceğiniz diğer stajlar ya da iş başvurularında, bu deneyiminizin kalitesini bir şekilde ispatlamanız gerekiyor. Sadece özgeçmişte bilgilerin yer alması biraz otomatik gelebilir, buna referans mektuplarını ilave etmek sonraki başvurularda karşı tarafı daha çok etkileyecektir. Tabi bir de artık yöneticilerin ve diğer çalışanların gözünde iyi bir noktaya sahip olacaksınız, bu oluşturduğunuz yeni çevrenin de size zaman içerisinde değerli katkılar sağlama olasılığı fazlasıyla yüksek.

 
 
 

Commentaires


  • Facebook Clean
  • White Instagram Icon
  • Twitter Clean
bottom of page