top of page

Takım Oyuncusu Olabilmek

Bazı anlarda ekip çalışmasına gerek kalmadan tek başınıza başarı elde edebilirsiniz fakat özellikle de “büyük maçlarda” tek başınıza olmaktan çıkıp ekibin bir parçası haline gelmeniz gerekiyor. Aksi takdirde siz ne kadar iyi bir lider olursanız olun ekip halinde bir başarı elde etmeniz zorlaşıyor. Bu nedenle hem bireysel hem de takım çalışmasına yönelik olarak ayrı stratejiler geliştirmelisiniz. Böylece hem iki farklı planınız olur hem de takım arkadaşlarınız bunu bildiği için kendilerini daha güvende hissederler.


Bu konuda iş ve spor dünyasını birleştiren bir örnek verebiliriz. Kendi girişiminizi yaptığınızda ilk aşamalarda birden fazla işi yapabilirsiniz. Gelişim evresinde mükemmellikten ziyade sürdürülebilirlik önemli olduğu için bu sizin için büyük bir problem yaratmacaktır fakat işler büyüyüp bir üst sınıfa çıktığınızda artık takım kurup o takımın lider oyuncusu olmanız gerekecek. Bu aşamadan sonra “hem tasarımı, hem kodlamayı hem lojistik işlemlerini yapayım” gibi bir düşüncede olmanız girişiminize zarar verir. Dolayısıyla sadece kendi çalışmalarınıza değil, sahip olduğunuz koşullara da odaklanmalısınız.


Bunun spordaki örneği ise şu şekilde; eğer elinizde yetenekli bir lider varsa ufak maçları onlar sayesinde kazanabilirsiniz. Kendi yeteneklerinin bir miktarını sergilediklerinde bu zaten kazanmanız için yeterlidir. Büyük maçlarda ise o lider oyuncu kendi yeteneklerini ekip yönetimiyle birleştirmeli ve bütün takımı ön plana çıkarmaya çalışmalı. Bunu yapmadığında rakip takımdaki oyuncuların bir kısmı lider oyuncuyu durdurur, geri kalanlar da maçı rakibin almasını sağlar. Geçtiğimiz günlerde başlayan NBA Play-Off’larıyla ilgili “En iyi oyuncunun yanı sıra en kötü oyuncun da önemli”* tespitinin yapılması bundan kaynaklanıyor. Çünkü bu maçlarda takım olarak var olmanız gerekli, haliyle takımlardaki en kötü oyuncular belirleyici rol oynuyor.


Sadece başarıya giden yolu değil başarılı olduğunuz süreci de şimdiden düşünmeniz size önemli bir vizyon katacaktır. Bu sayede seviye atlarken büyük problemler yaşamazsınız ve karşılacağınız zorluklar (sosyal medya tabiriyle “challenge”lar) size korku yerine heyecan verir. Bu nedenle belli periyotlarla kendi fark yarattığınız noktaları ve bunu bir ekipte değerlendirebileceğinizi düşünün. Bu düşünme süreci size ilerleyen aşamalarla ilgili önemli dipnotlar sunacaktır.

 
 
 

コメント


  • Facebook Clean
  • White Instagram Icon
  • Twitter Clean
bottom of page