Televizyonun Geleceği ve Youtube
- Mücahit Sakar
- 23 Şub 2019
- 2 dakikada okunur

Başta Türkiye olmak üzere dünyanın pek çok yerindeki 40 yaş altı kitle artık geleneksel televizyon anlayışından kopmuş durumda. Bunun pek çok nedeni var aslında: Beklemeyi sevmeyen bir jenerasyona sunulan 2-3 saatlik diziler ve bu dizilerde yer alan gereksiz uzatılmış sahneler insanların farklı opsiyonlar aramalarına neden olmuş durumda. Ülkemizde ve dünya çapında çıkan Netflix, PuhuTV, BluTV ve Amazon Prime gibi örnekler gösteriyor ki bu değişim sürecinde yeni alternatifler ortaya çıkıyor. Bu da televizyonculuğun geleceğinde rekabeti şimdiden kızıştırıyor. Fakat bu rekabetle birlikte şu anda bir geçiş aşamasındayız ve tüm bu oluşumların 10 yıl sonra evrimini tamamlamış bir televizyonculuk sektöründe kendilerini nerede konumlandıracaklarını henüz kendileri de bilmiyorlar. Tüm bunlar arasında video yayıncılığında en uç noktada olan bir örnek var ki muhtemelen kartları dağıtan taraf o olacak: YouTube!
Kartları dağıtan taraf olacağını ispatlayan ise pek çok unsur bulunuyor. İlk başta, Google gözüne kısa vadeli kazançları değil uzun vadeli daha büyük misyonları dikmiş durumd. Bu felsefe, şirketin gücünü daha da artırıyor. Ücretli abonelik yerine herkesin kullanabildiği açık bir platform olması inanılmaz bir veri toplamasını sağlarken diğer taraftan çok geniş kitlelere kucak açıyor. Ayrıca bilginin bu kadar hızlı tüketildiği dönemde bile içerik sıkıntısı çekmiyor çünkü içeriği bizzat kullanıcılar oluşturuyor. Her ne kadar ücretli üyeliği olsa da bu ekstra bir özellik. Dolayısıyla Youtube'daki ücretli üyelik bölümünün biraz daha deneme-yanılma anlayışıyla yapıldığını söyleyebiliriz.
Aslında bu aşamada halen televizyonun gölgesinde gibi duruyor fakat sürekli üzerine eklenen gelişmeler var. Örneğin, diziler televizyonda yayımlandıktan hemen sonra Youtube kanalına ekleniyor çünkü azımsanamayacak bir reklam geliri var. Ayrıca geçtiğimiz aylarda Türkiye'de e-spor odaklı bir Youtube dizisi başladı ve ilk 1 haftada 800 bin gibi gayet iyi sayılabilecek izlenme rakamına ulaştılar. Televizyon üreticileri de bunu biliyor olmalılar ki artık televizyonların hemen hepsinde Youtube eklentisi var. Burada uzun vadede şöyle bir şey bekleniyor: Artık televizyonlar tüm o dev prodüksiyonları, holding konseptindeki binaları bırakacak ve daha ajans tarzıyla Youtube kanalı olarak ilerleyecek. Çünkü şu anda piyasada dönen paralar sürdürülebilir değil. Bunun nedeni, yeni jenerasyona hitap etmiyorlar. Sürekli olarak belli bir yaşın üstündeki kitleye yönelik programlar yapılıyor. Bu da bir süre sonra maliyete değmez hale gelecek. Yeni projelere uyum sağlamaları bir hayli zor olduğu için de küçülmeye gitmeleri kaçınılmaz. Bu da önümüzdeki yıllarda Youtube'u bir alternatif olmaktan öteye götürecek. İnsanlar televizyon izleme alışkanlığını tamamen Youtube üzerinden devam ettirecek. Yukarıda saydığımız ücretli platformlar ise sürdürülebilirliğini korurlarsa Youtube ile belli noktalarda entegreli olacaktır.
Bu sizin için şu açıdan önemli: Eğer gelecek üzerine düşünüp çeşitli konularda öngörülerde bulunursanız araştırmalarınızı da buna göre çeşitlendirebilirsiniz. Yaptığınız konuşmalarda bunları paylaşmak da saygınlığınızın artmasına ve fikirlerinize daha fazla ilgi gösterilmesine katkı sağlayacaktır. Ayrıca ücretli izleme platformları ve Youtube arasında entegrasyon sağlayacak çeşitli proje fikirleri de geliştirebilirsiniz. Bu fikirler, sizi sektörün geleceğinde önemli bir noktaya getirme potansiyeline sahip.
Commentaires