Terk Edilme Sürecini Nasıl Yönetebilirsiniz?
- Mücahit Sakar
- 25 Nis 2019
- 2 dakikada okunur

Kısa ya da uzun sürsün, sona eren her ilişki iki tarafta da bir burukluk yaratır. Hele ki terk edilen kişiyseniz yaşadığınız duygu burukluğun daha da ötesindedir. Bu anların en önemli noktası ise, hayatınızı artık daha farklı biri olarak yaşamanızı sağlar. Bu farklı hayatın daha iyi ya da daha kötü olması ise tamamen sizin elinizde. Özellikle de terk edildikten sonraki bir hafta oldukça kritik. Ayrılma biçimi ve karşı tarafla kurulan bağ her ilişkide farklı olsa da o dönemde yaşanan psikoloji temel olarak herkeste benzer şekildedir.
Bu süreçte ilk yapmanız gereken, durumu öğrendikten sonraki birkaç gün o konuya dair yargıda bulunmamak, mümkünse çok fazla düşünmemek. Çünkü olayın sıcaklığıyla sonradan kabullenmeyeceğiniz düşüncelere kapılabilir, sonradan pişman olacağınız kararlar alabilirsiniz. Burada kast edilen sadece terk eden kişiyle ilgili değil, farklı kişilere karşı da yanlış tutumlar sergilemeniz mümkün. Bunun önüne geçmek için, ilk birkaç gün farklı kategorilerden arkadaşlarınızla görüşün. Onların neler yaptığını ve hayatlarının nasıl geçtiğini falan sorup muhabbet edin. Buradaki amaç, kafanızda kurduğunuz o terk edilme psikolojisini biraz daha sakin kafayla yaşamak. Bu düşüncelere sahipken görüştüğünüz arkadaşlarınızı çok fazla umursamayabilirsiniz fakat mümkün olduğunca mış gibi yapın. Bunu normal hayatta çok fazla onaylamasam da kriz yönetiminde destek sağlayan bir araç haline gelebiliyor.
Birkaç gün geçtiğinde artık olayı ele alın ve tüm boyutlarıyla düşünün. Burada bazen “kendi kaybeder ya, gitmek istedi ve gitti” diyerek olay unutulmaya çalışabiliyor, bunun da çok doğru bir çözüm olmadığını düşünmekteyim. Çünkü yaşadığımız her olay bizde bir takım izler bırakır. Siz o anda fark etmeseniz bile daha sonradan beyninizde bir şekilde terk edilme durumundan kalıntılar kaldığını göreceksiniz. Bunun önüne geçmek için birkaç sonra kendi istişarenizi yapın. Bu ilişki en başından itibaren hangi süreçlerden geçti, siz ve karşı taraf bu ilişkiye neler sağladınız, bu durumu hazırlayan en kritik unsurlar nelerdi? Bu istişare sonunda artık daha olgun ve kapsamlı düşünebilen biri olduğunuzu hissedeceksiniz. Keşke öğrenme sürecimiz bu şekilde olmasa fakat hayatın işleyişi maalesef böyle. Bazen yaşadığımız acılar, daha olgun biri haline gelmemiz için önümüze sunulan fırsatlardır. Bu fırsatı değerlendirin. İlişkinizin tekrardan başlayıp başlamamasını ise bu istişare sürecinizde aldığınız kararlarla belirleyebileceksiniz.
Comments