top of page

TikTok ve Çin'in Dijital Dünyadaki Geleceği


Daha önceki yıllarda Çin’in şöyle bir politikası vardı: Dünyada çok tutan ve Çin halkının da ilgi gösterdiği bir şey varsa onu Çin’de yasakla, onun yerine kendi ürününü ortaya koy. Nitekim Facebook yerine Weibo gibi portalların, Whatsapp yerine WeChat’in yaygınlaştırılması da bu düşüncenin yansımasıydı. Son birkaç yılda Çin bunun bir adım daha ötesine geçmeye başladı. Xi Jinping’in küreselleşmeye yönelik adımlarıyla birlikte Çinli teknoloji firmaları da mevcut tutan işleri kopyalamak yerine kendileri yapıp dünyaya duyurmaya başladılar. Tiktok bu konuda ilk ve en önemli örneklerden birisi.


Tiktok’un bu kadar önemli olmasını sağlayan iki başlık bulunuyor:


1) Çinlilerin, imkanları olursa dünyada trend olacak akımlar başlatabilme gücü

2) Amerika’nın yaratıcı ve yıkıcı etkideki girişimler anlamında gerilemeye başladığı bu dönemde Çinliler kendilerine önemli bir alan yaratabilme olasılığı


TikTok’un çok uzun süreli bir uygulama olmadığı, kullanıcılar tarafından doyum noktasına ulaştıktan sonra sona ereceği bir gerçek. Önemli olan ise bundan sonraki süreçte ne yapacakları. Özellikle de Amerika’daki dijital pazarlama çalışmaları Google-Facebook tekel tartışmalarıyla çalkalanırken Çin bu konuda kendi markalarını dünyaya açabilir. Normalde Çin gibi kapalı kutu sayılabilecek bir ülke için bunları söylemek fazla iddialı olabilirdi fakat Xi Jinping küreselleşme ışığını çok açık bir şekilde yaktı ve bunu söndürmeye pek niyeti yok gibi duruyor. Dolayısıyla her alanda dünyanın merkezinde yer alacak işlere imza atmak isteyecekler.


Biraz fazla iddialı bulunabilir fakat Çin bu stratejiyle devam ederse 10 yıl sonra dijital pazarlama anlamında Google’la eşdeğer noktaya gelen markalar çıkartacağını düşünüyorum. Teknoloji olarak bu pek mümkün değil fakat Çin’in geleneksel “daha ucuza yaparız” mantığı burada iyi bir iş modeliyle entegre edilebilirse dijital pazarlamada pastadan önemli bir payın sahibi olacaklardır. Tabi bunun için genel kitleye de hitap etmeleri gerekiyor. Bu da normalde çok mümkün olabilecek bir şey değildi. Sonuçta Çin’de yaygın olan şey, projeleri uyarlayıp birkaç detay eklemekti. Oysa ki Tiktok sayesinde gördük ki Çinli firmalar “mış gibi yapmak” konusunda gayet iyiler. Bu da demek oluyor ki, kendilerini dijital kullanıcıların yerine koyup onların en çok isteyebileceği ürünü geliştirebilirler. Sizlerin buradaki rolü ise, think-tank kuruluşlarında görev alır ya da start-up danışmanlığı yaparsanız bu veriler ışığında başarılı analizler yapabilirsiniz. Ayrıca yukarıdaki örneklerden yola çıkarak kendinizi daha farklı mesleklerde de konumlandırabilirsiniz.

 
 
 

Comments


  • Facebook Clean
  • White Instagram Icon
  • Twitter Clean
bottom of page