Vaka Analizi: Netflix Türkiye'nin Pazarlama Çalışmalarında Sosyal Medyanın Yeri
- Mücahit Sakar
- 5 May 2019
- 2 dakikada okunur

Netflix, 2016 yılının başlarında Türkiye pazarına giriş yaptığında açıkçası ben çok büyük bir kitleye ulaşacaklarını düşünmüyordum çünkü sadece dizi-film izlemek için aylık 30 lira vermek bizim kültürümüzde pek olan bir durum değildi. (Evet, aylık 15 liralık paket de var fakat görüntü kalitesinden dolayı öncelikli tercih olmayacağı aşikardı.) Fakat bugün gelinen noktada ise 65 binin üzerinde* tekil kullanıcıya sahip. Önümüzdeki dönemde Hakan Muhafız gibi Türk yapımlarının artması ve Türkiye’deki 40+ yaş kitlesinin kullanıcı alışkanlıklarının değişmesiyle birlikte bu rakamın çok daha yukarılara çıkacağı düşünülüyor.
Bu süreçte Netflix Türkiye’nin geniş kitleler tarafından benimsenmesini sağlayan önemli olaylardan biri ise, başlıktan anlaşılacağı gibi sosyal medya kullanımı. Hali hazırda Twitter’da 489 bin, Instagram’da ise 954 bin takipçisi olan Netflix Türkiye; takipçi sayılarının yanı sıra etkileşim olarak da yüksek bir yüzdeye sahip. Bunda en büyük pay sahibi ise, paylaşımlarda samimi bir üslup kullanılarak sayfaların kendi kültürlerini yaratması. Hemen her diziyle ilgili –eğlenceli bir üslupla- paylaşımlarda bulunan platform, bu sayede dizinin fanlarının da yorum kısmında katılım sağlamasına olanak tanıyor. Ayrıca güncel konulardaki yaratıcı paylaşımları da Netflix markasının benimsenme oranını yükseltiyor. Bunlardan biri için bkz:


Burada Netflix’in sosyal medya içeriklerinden çıkarılması gereken ders ise, hedef kitleye yönelik yapılan pazarlama çalışmalarının ne kadar önemli olduğu. Eğer bu içerikleri eğlence (entertainment) odaklı satış bir platform değil, teknik ürün satan bir firma yapsaydı markayı sevdirmek şöyle dursun, tam tersine markayı iticileştirirdi. O teknik markanın, güncel malzemeleri kullanmak yerine kullanıcılarda nasıl ihtiyaç oluşturabileceklerine odaklanmaları gerekiyor. Netflix bunu yapamaz çünkü dizi-film bir ihtiyaç değil ve bunları izleyebileceğiniz çok sayıda alternatif bulunuyor. Bu nedenle de eğlence temalı ürün satışını eğlenceli pazarlama stratejisiyle yapmakta. Bu ayrımı yapmak sizler için önemli, çünkü ileride çalışacağınız firmalarda pazarlama stratejilerini belirlemek için hedef kitlenin düşüncelerini herkesten önce öngörüp onları ikna sürecinize dahil etmelisiniz. Eğlence üzerine çalışacaksanız Netflix Türkiye bu konuda en iyi örneklerden biri. Eğer teknik ürünler tarafında çalışacaksanız da bu kez elindeki malzemeyi nasıl kullanabildiğini kendinize bir vaka örneği olarak çıkartabilirsiniz. Netflix bunu güncel sosyal medya paylaşımlarını uyarlayarak yapıyor, siz de yer alacağınız sektördeki boşlukları ve kullanıcı beklentilerini ele alarak yapabilirsiniz.
KAYNAK:
Comments