top of page

Vaka Analizi: Pizzaların Kare Kutuda Olması


Bazen çok normal gibi gördüğümüz durumların arkasında çok ince fikirler yatar. Genel kanının aksine bunları irdelemek önemlidir çünkü bu sayede o klasikleşen alışkanlıkları geliştirmeyi öğrenirsiniz. Bu konuda en iyi örneklerden biri de, geçtiğimiz günlerde Reddit’teki forumlarda tartışılan pizza kutularının tasarımı. Son dönemde farklılık amacıyla yuvarlak kutu yapanlar ya da kare pizza üretenler olsa da bir yerden pizza sipariş edildiğinde yuvarlak ve kare kutuda bir ürün olarak düşünülür. Kutu kısmının böyle olmasının ise temelde üç sebebi bulunuyor:


1) Kullanıcı Deneyimi: Eğer yuvarlak bir pizza, kendisi gibi yuvarlak bir kutuya konursa kutunun içine tam oturur, dolayısıyla onu kutudan çıkarmak pratik olmaz. Kare kutuya konulduğunda kenardan pizzanın dilimini tutma şansınız olur, bu daha pratik bir imkan tanır. Ayrıca kare kutuya konulduğunda kenarlarda boşluklar oluşur ve oraya soslar eklenir. Bu da ekstra işlemler açısından hem firma hem de müşteriye göre en pratik çözümlerden birini sunmaktadır.


2) Lojistik: Firmalar açısından kare kutuları taşımanın bir diğer avantajı, yuvarlak kutuya göre tek seferde daha fazla sayıda taşınabilmesi. Özellikle de şu anda motorla pizza dağıtımı yapıldığını düşünürsek kare kutu kullanımında araca daha fazla kutu ekleyebiliyorsunuz.


3) Maliyet: Kare kutunun yapımı yuvarlaklara göre daha ucuz çünkü kesip birleştirmek için herhangi bir ekstra işleme ihtiyaç kalmıyor. Oysa ki yuvarlak kutularda hep belli bir biçim üzerinden kesip yapıştırmalar yapmanız gerekmekte. Elbette bu da pizza üreticisi firmalar için cazip bir imkan sunmakta.


Bu vaka analizi, özellikle de ürün ya da fikir geliştirme aşamalarında değerlendirebileceğiniz önemli püf noktaları taşıyor. Örneğin, burada firmalar sadece kendilerini değil müşterileri de odak noktasına alıyorlar. Onların daha pratik ve kolay bir pizza deneyimi yaşaması aslında pizza kutusundan elde edilecek gelire göre daha değerli. Öte yandan sadece müşterilere yönelik bir ürün geliştirme süreci olsaydı bu sefer de çözümler sürdürülebilir olmayacaktı çünkü uzun vadede pizza üreticileri için çeşitli maddi problemler yaşanma ihtimali yüksekti. Bu nedenle, bu gibi çift taraflı durumlarda hep “ortak maksimizasyon” düşüncesini hayata geçirmeniz gerekiyor. İki tarafın da hem ürün/hizmet deneyimini hem de maddi avantajını koruyan bir proje uzun vadede pazarında alışkanlık haline gelecektir. Pizza kutusu bu konudaki en klasik ve başarılı örneklerden biri.

 
 
 

Comentarios


  • Facebook Clean
  • White Instagram Icon
  • Twitter Clean
bottom of page