Vaka Analizi: Ryan Reynolds'ın Yeni Filmi İçin Yaptığı Viral Pazarlama Çalışması
- Mücahit Sakar
- 8 May 2019
- 2 dakikada okunur

Ryan Reynolds, dün gece attığı twitle bir anda dünya genelinde milyonlarca kişinin konuştuğu bir olay başlatmış oldu. Twitin içeriği ise, Ryan Reynolds’ın Cuma günü vizyona girecek olan Dedektif Pikachu filmiyle ilgiliydi. Youtube’a “Pokemon Detective Pikachu – Full Movie” adıyla 1 saat 42 dakikalık video yükleyen anonim bir hesap, bunu Twitter’da paylaşmış. Ryan Reynolds da bu twiti alıntılayarak filmin yapımcısı olan Warner Bros ve Dedektif Pikachu hesaplarını etiketleyerek “attention (dikkat)” yazıyor. Burada işin viral olan kısmı ise, aslında yüklenen videonun içinin boş olması. Bir dakika boyunca film yapımcılarının logoları geçtikten sonra ilk sahneyle birlikte bir anda ortaya Pikachu çıkıyor ve 1 saat 41 dakika boyunca dans ediyor.
Videonun Youtube’a yüklenmesinin üzerinden 15-16 saat geçtiğinde izlenme sayısının 4.5 milyona yaklaşmış olması da olayın yaptığı etkiyi gözler önüne seriyor. Dün yayınladığımız “Game of Thrones’ta Starbucks Bardağının Kullanılması Reklam Amaçlı Mıydı?” adlı yazımızda da buna benzer bir noktaya değinmiştik. Firmalar artık halkla ilişkiler (PR) çalışmaları için ekstra para harcamak yerine kendi viral reklamlarını geliştirmeye çalışıyorlar. Çünkü böylece hem daha ekonomik bir strateji yönetip hem de daha yüksek oranlı geri dönüş alabiliyorlar. Viral reklamlardaki kritik nokta ise, iyi bir hikayeleştirme yapılması. Eğer kurgu iyi yapılmazsa yapılan viral reklam sahte gözükür ve hedef kitlenin markaya olan güvenini sarsarken göstereceği ilgiyi de ciddi şekilde artırır. Bu nedenle dün Ryan Reynolds’ın paylaşımı hikaye açısından da ayrı ele alınması gerekiyor.
Örneğin, videonun ilk 1 dakikasının normal başlayıp sonrasında ilk sahneyle uyumlu bir şekilde Pikachu dansına geçilmesi iyi bir geçişti. Ayrıca Pikachu dansı zaten başlı başına enfes bir fikir. Aynı şekilde Ryan Reynolds’ın bu trollü ciddi bir üslupla paylaşarak yapımcı ve film sayfalarını etiketlemesi de bu viral çalışmasını başarılı bir şekilde tamamladı. Pazarlama alanında çalışmayı düşünenler bu da ayrı bir vaka analizi imkanı sunuyor. Eğer yönettiğiniz markayı viral şekilde tanıtmak istiyorsanız her aşamasında ekstra özen gerekiyor.
Burada şunu düşünebilirsiniz: “Bu kadar büyük bütçelerle yapılan filmler neden üstüne bir de böyle stratejiler geliştirmeye çalışıyor?” Bunun yanıtı ise, tanınmanın yanı sıra hedef kitleyle duygusal bir bağ kurmak. Çünkü insanlar mükemmel bir filmden ziyade, kendileriyle bağ kuran filmleri tercih ediyorlar. (Elbette bu filmin aynı zamanda mükemmele yakın olması gerekiyor fakat ilk kriter bu değil) Bu durum sadece sinema sektörü değil, her yerde geçerli. Firmaların yoğun beyin fırtınası mesaileri harcayıp nasıl viral çalışma yapabileceklerini tartışması da bundan kaynaklanıyor. Hedef kitlenin karar süreçlerinde yaşadığı değişim, pazarlama başta olmak üzere firmaların departmanlarını da değiştiriyor.
Comentários