Viral Reklam ve Hukuk
- Mücahit Sakar
- 15 Mar 2019
- 2 dakikada okunur

Viral reklam, son dönemlerin en revaçtaki reklam alanlarından birisi. Özellikle de insan psikolojisine direkt etki etme potansiyeli olduğu için pek çok firma bu yolu denemekte. Bununla birlikte, viral reklam aslında hukuki açıdan bazı problemleri beraberinde getirmekte. Tüketiciye bilgi vermeden bir içerikte doğalmış gibi gösterilen bu reklamlar, haksız rekabete neden olmakta. Bu konuda TV reklamları için bazı çalışmalar yapılmış olsa da sosyal medya tarafında büyük bir açık bulunuyor. Yakın zamanda bu içeriklerin pazarlanması konusunda çok daha stratejik çalışmaların yapılacağını düşünürsek hukuki açıdan bir problem oluşmaya başlamış durumda.
Bildiğiniz gibi hukuk kurallarının beslendiği kaynak, var olan istisnai örneklerdir. Bazen bir durum yaşanır ve onunla ilgili yasada kural yoksa çeşitli kurallar getirilir. Dijital ortamlardaki influencerların yaptığı reklamlar da bu noktada hukukçular için yeni bir çalışmanın başlangıcı niteliğinde. Bu noktada en zor konu ise, viral reklamla normal örnekler arasındaki farkı ayırt etmek. Bu noktada kesin bir karar alınıp, marka ya da ürün ismi veren herkesin belli bir uyarıyı yayınlaması istenebilir fakat kuralın daha işlevsel olması için kişiselleştirilmiş çözümler gerekmekte. Dijital dünyadaki bütün hizmetlerin kişiselleştirilmiş olmaya doğru gittiğini düşünürsek kuralların da bu yönde olması daha faydalı olacaktır. Bu nedenle, istenilen hukuk kuralları muhtemelen yapay zeka ve makine öğrenimi gibi sistemler yaygınlaştıkça ortaya çıkacak fakat şimdiden bunların detayları üzerine düşünmeniz, fark yaratmanız için başlangıç olabilir.
Bir alandaki açığı görüp o konuda çalışmalar yapmak, size mevcut işlerden çok daha iyi geri dönüşler sağlar. Örneğin, viral reklamların dijitalde yayımlanması konusunda regülasyonları hazırlamakta çalışabileceğiniz gibi, bu reklamları veren kişi ve kurumlara çeşitli danışmanlıklar da yapabilirsiniz. Bunun yanı sıra, dünyada bunun araştırmalarını yapıp üniversitelerde çeşitli başlıklarla ders ya da eğitimler de verebilirsiniz. Geleceğin mesleklerinde sürekli olarak vurguladığımız ve Say Kanunu olarak bilinen “Her arz kendi talebini yaratır” sözü burada da geçerli
コメント