Whatsapp'ın Yakın Gelecekte Büyük Veri ve Yapay Zeka Sayesinde Evrileceği Nokta
- Mücahit Sakar
- 13 May 2019
- 2 dakikada okunur

Yıllar önce öğrendiğim şöyle bir şey var; eğer kendine kitle edindiysen o kitle sana bir şekilde iş modeli oluşturacaktır. Tabi ben bunu ufak çaplı kitleler için düşünürken her gün yüz milyonlarca insanın kullandığı Whatsapp’taki durumu tahmin bile edemiyorum. Öte yandan, kullanıcı sayısı itibariyle dünyanın en büyük ülkelerinden birini oluşturabilecek kitleye sahip olan Whatsapp’ın direkt gelir modelinin olmaması da beni ayrıca şaşırtıyor. Üstelik Facebook’un 19 milyar dolara satın alması ve aradan geçen 5 yıla rağmen Zuckerberg’in bu satın alımdan pişmanlık duyduğunu hissettiren hiçbir gelişmenin yaşanmaması işi biraz daha detaylı düşünmeye itiyor.
Bu noktada “Facebook’taki reklamlar Whatsapp yazışmalardan yola çıkarak hazırlanıyor işte, o imkan yetmez mi?” düşüncesi oluşabilir. Bu değerli bir gelişme olabilir fakat ben bunun 19 milyar dolar edeceğini sanmıyorum, keza Facebook’un kendi kitlesi gittikçe azalıyor. Benim bu konudaki teorim, Whatsapp’ın yakın zamanda bir yaşam danışmanı haline dönüşeceği şeklinde. Çünkü şu anda günlük konuşmalardan gizlilik içeren belgelere kadar her şeyimiz Whatsapp’ta. Bunu sadece yazı şeklinde değil; GIF, fotoğraf, video, konum ve belge dosyalarıyla birlikte düşünebilirsiniz. Şu anda büyük veri teknolojisi beklenen seviyede olmadığı için henüz tam olarak fark edilemiyor fakat önümüzdeki birkaç yılın sonunda Whatsapp’taki bütün içeriklerin muazzam bir veri yönetimiyle işlenebileceğini düşünüyorum. Bu öyle “bilgileriniz fişlenecek” gibi bir komplo teorisi değil, tam tersine Facebook veri gizliliğine daha fazla önem verecektir keza sektörde tekel olup gelir kaynağını koruyabilmesi için bu verilerin gizli kalabilmesine ihtiyacı olacak.
Veri yönetiminden sonra devreye girecek bir başka faktör ise yapay zeka. Bu teknolojinin önemi ise, kullanıcının karar alma aşamasında kendisini tamamen Whatsapp’a bırakabilmesi için yapay zekanın yardımı gerekecek. O aşamadan sonra artık her girdiğimiz sitede kocaman bannerlar çıkmayacak. Bunun yerine, Whatsapp bizim düşüncelerimizi zaten bizden daha iyi bildiği için markalarla işbirliği doğrultusunda bize önerilerini kendisi yapacak. İşte Facebook’un esas gelir modeli de burada oluşacak. Facebook’a belli bir ödeme yapmayanlar yapay zekanın öneri sistemine dahil edilmeyecek ya da onların önerilmesi mümkün olduğunca kısıtlanacak. Firmaların bu sistemde Facebook’a daha fazla para ödemesini gerektirecek rekabet ortamı ise, yapay zekanın önerilerinin ikna ediciliğini belirleyecek. Daha az para veren bir firmayı “böyle bir seçenek var” gibi tanıtırken, daha çok para veren firmayı neden seçmen gerektiğiyle ilgili çok daha kapsamlı bir şekilde ve ikna edici anlatımla tanıtacak.
Peki Whatsapp bizi nasıl etkileyecek? Bir yapay zekanın kararlarımızı etkilemesi gerçekten de mümkün mü? Evet, çünkü o sistem her şeyimizi biliyor. Şöyle düşünün, sizin her şeyinizi bilen birinin karar alma süreçlerinizi etkilemesi diğer arkadaşlarınıza göre daha fazladır. Çünkü sizi nereden, hangi noktayla ikna edebileceğini biliyordur. Whatsapp, bu arkadaşınızın onlarca katı daha gelişmiş sisteme dahil olacak. Bunun gerçekleşmesinin önündeki iki engel ise, teknoloji ve hikayeleştirme. Şu anda anlattığım yakın gelecek senaryosunun derinliklerinde onlarca soru işareti bulunuyor. Bu durumu hem bir kariyer fırsatı hem de yakın gelecekte yaşayacaklarınıza dair ipucu olarak görebilirsiniz.
Comments