top of page

xD, Emojiler, Peki Ya Sonrası?



2005-2010 arası MSN Messenger’ın en önemli mesajlaşma uygulaması olduğu dönemde xD de önemli bir gülme tepkisi olarak ön plana çıkmıştı. Sonrasında iletişim kanallarıyla birlikte dijital dünyadaki gülme tepkileri de değişti. Günümüzde emojilerin ve random harf kullanımının bu konuda aktif olarak kullanıldığını söyleyebiliriz. Bu konu şu ana kadar çok önemli bir başlık olarak görülmüyordu fakat günümüzde teknoloji firmalarındaki dijital pazarlama ekiplerinin üzerinde düşündüğü bir konu halini almış durumda. Gelecekte gülme tepkileri neler olacak?


Bu konuda en yaygın düşünce, görsel simgelerin ön plana çıkacağı şeklinde. GIF’lerin ve capslerin bu kadar sevilmesi de aslında bu görsel simgelerin benimsenmesinden önce iyi bir zemin hazırlamakta. Tepkilerimizi simgelerle vereceğimiz yakın gelecek, şu anki emojilerin bir üst evresini oluşturacak. Bu noktada çok büyük bir değişim beklenmemekle birlikte yeni nesil gülme tepkileri fotoğraf, söz, figürlerin karışımı şeklinde olacak. Esasında bu süreci MSN Messenger-Facebook-Whatsapp evresiyle aynı şekilde düşünebilirsiniz. Çevrimiçi olmak, tüm kişiler, mesaj ya da sesli olarak iletişim kurmak gibi dinamikler kendi içinde değişse de aslında resmin bütünü aynı. Temel farklar tasarım ve hikaye kısımlarında olacak.


Gülme tepkisinin geleceğini öngörmenin önemi, firmaların ön plana çıkmalarını sağlama potansiyelinden kaynaklanıyor. Yeni bir gülme tepkisi oluşturduğunuzda bunu trend haline getirebiliyorsanız bir süre sonra kendi ürünlerinizi geniş kitlelere satabildiğiniz gibi bu geliştirdiğiniz gülme tepkilerini patentleyip rakip firmalara satma imkanına da erişebiliyorsunuz. Bunların hiçbirisi olmasa dahi, sahip olduğunuz geniş kitle size bir şekilde gelir kapısı açıyor.


Sadece gülme tepkileri değil, bu şekilde değişim gösteren tüm alanlar ilgi alanınız kapsamında olmalı. Çünkü dijital dünya bize gösteriyor ki trendler çok hızlı bir şekilde değişiyor. Ayrıca bu trendleri devasa ofisleri olan büyük firmalar değil bilgisayar başındaki kişiler ya da start-uplar belirlemekte. Bunun sebebi de trend belirlemenin farklı düşünmeyi ve esnek olmayı gerektirmesi. Büyük firmalar kendi prosesleri gereği bunu kolayca yapamazlar. Bu avantajları lehinize kullanıp kendinize geleceğin dünyasından iyi bir konum rezerve edebilirsiniz.

 
 
 

Comments


  • Facebook Clean
  • White Instagram Icon
  • Twitter Clean
bottom of page