Yaratıcı Düşünme Becerinizi Geliştirmenin 5 Yolu
- Mücahit Sakar
- 23 May 2019
- 2 dakikada okunur

1) Farklı İnsanların Hayatlarını Okumak: Bir bölümde okuyorsunuz ve önünüzde birkaç kariyer rotası var. Çevrenizde belli insanlar var, onlar da aynı şekilde sizinkiyle benzer rotalara sahip. Peki çevrenizle bu kadar aynı bir şekilde ilerliyorsanız düşünce gücünüzü kim yükseltecek? Farklı işleri, insanların bambaşka tutkuları meslek haline getirmelerini görmeden kendi alanınızda inovasyon yapmanız çok zor olabilir. Bu nedenle olabildiğince farklı insanların hayatlarını okumaya, oluşturdukları alternatif kariyer imkanlarını anlamaya çalışın. Mesela kurumsal hayatta yöneticilik yaparken işinden ayrılıp sivil toplum kuruluşlarında çok daha cüzi miktarlarla çalışan birisi bunu hangi düşüncelerle yapmış? Tıp Fakültesi’ni yarıda bırakıp graffiti sanatçısı olan birisi globale ulaşmadan önce ailesiyle ve kendi içinde hangi problemleri yaşadı? Bunları görmek sizin de hayata farklı bakabilmenizi sağlayacaktır. “İlham Veren Rol Model Kadınlar” serimizde bunu yapmaya çalışıyoruz, gerek o seriden gerekse internetteki onlarca platformdan bu farklı hikayeleri okumaya, dinlemeye, izlemeye çalışmanız çok kıymetli.
2) Mümkün Olduğunca Çok İnsanla Konuşmak: Yeni girdiğim ortamlarda en sevdiğim şeylerden biri, direkt insanların hikayelerine odaklanmak. Yaptığı işle ilgili motivasyonları, bugüne kadar yaptığı en çılgınca şeyler, hayatta kendisini en çok mutlu eden olaylar, bugüne kadar yapmaktan dolayı pişman olduğu ve asla pişman olmayacağı deneyimler.. Bütün bunları dinlemek bana muazzam bir ilham veriyor ve farklı düşünebildiğimi, olaylara bambaşka perspektiflerden bakabildiğimi görüyorum. Çünkü o “farklı” perspektifin aslında var olduğunu ve hayatta birilerinin bir şekilde uyguladığını görebiliyorsunuz. Ulaşılamayan kişilerin hikayelerini dinlemek ya da izlemek teknik olarak daha çok bilgi öğrenmenizi sağlarken; çevrenizde yeni tanıştığınız ulaşılabilir kişilerin hikayeleri de anlattıklarının daha etkili olarak beyninizde kalmasını sağlıyor. Bunların ikisi de yaratıcı düşünme sürecinde ayrı öneme sahip iki ayrı yaklaşım.
3) Farklı Kelimeleri Birleştirerek Ürün Geliştirmek: Aslında bu maddeyi bir yazımızda detaylarıyla açıklamıştık, tam halini merak edenler İnovasyon Teknikleri diye aratarak ulaşabilir. Özeti ise, birbiriyle alakasız beş kelime seçip bunların kullanıldığı bir ürün seçiyorsunuz. Ürün ilk başta çok saçma özelliklere sahip karmaşık bir şey oluyor. Sonrasında diğer evrelere geçtikte ekleyip çıkarmalar yapılıyor ve belli altyapısı olan farklı bir ürün/fikir elde ediliyor. Özellikle uzun süreli denemelerde beyninizin ürün ve fikirleri diğer insanlardan çok daha farklı bir şekilde ele almaya başladığını görebilirsiniz.
4) Dijital Oyunlar Oynamak: Dönem dönem dijital oyunların çeşitli zararlarından bahsedilse de yabancı dil ve yaratıcı düşünme anlamında kesinlikle bu oyunların değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Özellikle de kendi evrenini oluşturmaya dönük oyunlar pek çok kişiye farklı ürün ya da sistemler geliştirmeleri için ilham verebilir. Bu maddenin işe yaraması için dikkat edilmesini önerdiğimiz püf nokta ise, bir oyuna takılı kalmayıp birden fazla oyunu deneyimlemek. Çünkü buradaki amaç oyunun keyfini almak değil o oyunun sizde farklı bakış açıları oluşturmasını sağlamak. Bu bazen bir karakterin gelişim süreciyle de ilgili olabilir, oyunun sona erme şekliyle de..
5) Uzun Yürüyüşler Yapmak: Bu maddeyi özellikle de sürekli Steve Jobs’ın hayatını araştırdığım bir dönemde benimsemiştim. 2011’de başlayıp o yıl Steve Jobs’ın vefatıyla 2012’de de devam eden bu süreç onun pek çok felsefesini benimsememi sağlamıştı, uzun yürüyüşler de bunlardan birisi. Özellikle de yeşil alanlarla kaplı yürüyüş bölgelerinde 12-13 km yürüdüğümde bu deneyimin beni düşünce anlamında geliştirdiğini düşünüyorum. (Tabi bu yürüyüş telefonsuz ve çevreye odaklanılarak yapılıyor.)
Comments