Yatırım Almadan Girişimci Olmak
- Mücahit Sakar
- 31 Mar 2019
- 2 dakikada okunur

Mevcut iş dünyasının zor şartlarından dolayı genç jenerasyon farklı kariyer opsiyonlarına yönelmiş durumda. Girişimcilik de bu noktada revaçta olan seçeneklerden biri. Elbette girişimcilik en az iş dünyasındaki işler kadar zorlu, hatta çoğu zaman o işlerden daha fazla emek gerektiriyor fakat sunduğu imkanlardan dolayı çok daha cazip durumda. Bu noktada girişimciliğin önündeki en büyük engellerden biri ise yatırım. Daha doğrusu, bütün girişimcilik tecrübelerinde büyük yatırımların gerekli olduğu düşünülüyor fakat bu tam olarak böyle değil. Özellikle de katma değerli teknik bilgiye (know-how) odaklanan girişimcilik çalışmalarını bir öğrenci ya da yeni mezun bütçesiyle de yapabilirsiniz.
Tasarım alanından bir örnekle know-how’ın önemini açıklayabiliriz. Şu anda ambalaj gibi sektörlerde yenilikçi tasarım yapabilen kişi sayısı çok az. Bu konuda kendilerini yetiştirmeleri için Endüstriyel Tasarım bölümü açılmış olsa da henüz pazardaki ihtiyaç giderilebilmiş değil. Bu konuda freelance olarak çalışıp sonraki planda kendi danışmanlık şirketinizi kurabilirsiniz. Şirketlere belli bir zamanı içeren hizmetler ya da kadrolu tasarımcı çözümleri sunabilirsiniz. Aynı durum sosyal medyada da geçerli. Şu anda Rami, İstoç ve Esenyurt gibi bölgelerde KOBİ firmaları dijital dünyada yer almak istiyorlar fakat bunu nasıl yapabilecekleri hakkında çok fazla fikirleri yok. Aynı şekilde bu konuda da know-how bilginizle bir girişim kurup zaman içerisinde büyütebilirsiniz. Bunun benzer bir boyutu ise Amazon tarafında. Bu bölgelerdeki firmalar aynı şekilde yurt dışı satışı da yapmak istiyorlar ve bunun yolu büyük oranda Amazon’dan geçiyor. Ofise bağlı kalmadan evinizden işleri yürütebileceğiniz bir sistem kurabilirsiniz. Birden fazla firmaya bu hizmeti sağlayabilmeniz mümkün. Bu da aslında sıfıra yakın bir sermayeyle kendi girişiminizi kurabileceğiniz anlamına geliyor.
Yukarıdaki örnekleri pek çok sektörde onlarca şekilde sayabiliriz. Bunların bize verdiği mesaj ise; girişimci olmak için sermaye sahibi olmanıza gerek yok. Bu süreçte önceliğiniz, yurt dışında fark yaratan işlere odaklanıp bunların Türkiye’de yapılmasına öncülük etmek olmalı. Bunlar ilk başta freelance olarak başlasa da sonraki aşamada akademi, teknik çözümler ve danışmanlık gibi çeşitli boyutlara evrilebilir. Bu süreçte dijitali de kullanarak internet girişimciliği ya da saha zeminindeki girişimcilikte başarılı sonuçlar elde edebilirsiniz.
Comments